Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Грипна епидемия в София: Ще бъде обявена в края на седмицата, най-късно следващата

Общество

Грипна епидемия в София: Ще бъде обявена в края на седмицата, най-късно следващата

Грипна епидемия в София: Ще бъде обявена в края на седмицата, най-късно следващата - Tribune.bg
Снимка:

Над 460 училища и детски градини са затворени

До края на тази седмица, най-късно следващата, в София ще бъде обявена грипна епидемия. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV. Добрата новина е, че през последните години епидемиите в България са по-слаби и броят на заболелите намалява.

По последни данни грипна епидемия има в Силистра, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Смолян. Над 460 училища и детски градини в страната са затворени.

Експертите съветват при първи признаци на грип – висока температура, рязко влошаване на здравословното състояние, болки в мускулите, да се започне незабавен прием на антивирусен медикамент. Забавеното приемане на този тип лекарства не върши работа.

Пулмологът д-р София Ангелова поясни, че най-рисковият контингент са хората над 65-годишна възраст. Съветът е да избягват затворени помещения, в които има много хора. "Противогрипни, не антибиотици да се взимат на време в първите часове и дни. Не след 3-ти ден", подчерта и тя.

Превантивна мярка е да се приема витамин D и повече течности. Важна е и личната хигиена и редовното миене на ръце, както и използването на мокри кърпички, които имат алкохол в съдържанието.

„Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа. На 3000-4000 болни един прави дихателна недостатъчност. Ако такъв човек веднага не бъде приет в болница, рискът за живота му е голям”, обясни проф. Кантарджиев.


Етикети грип, епидемия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети