Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Грозев: Имало е проникване в моя дом през 2022, наетите от руското разузнаване българи са откраднали грешния компютър

Общество

Грозев: Имало е проникване в моя дом през 2022, наетите от руското разузнаване българи са откраднали грешния компютър

Грозев: Имало е проникване в моя дом през 2022, наетите от руското разузнаване българи са откраднали грешния компютър - Tribune.bg

„Имало е проникване в моя дом през 2022 година. Целта е да се открадне лаптопа, който се вижда и във филма „Навлани“. Този компютър е търсен. Влезли са българи, наети от руското разузнаване, за да го откраднат от моя дом. Взели са грешния компютър. Това е поредния гаф на руското разузнаване и на техните български, за съжаление, шпиони. Фактът, че са влезли в моя дом е стресиращ. Не съм единствения, който живее там“.

Това каза в предаването „120 минути“ разследващият журналист Христо Грозев.

„Когато за първи път чух за „хавански синдром“, помислих, че е конспирация. Разглеждахме новопоявяващите данни с любопитство, но без да се задълбаваме. След като забелязахме тенденция, че стотици хора по света се оплакват от симптоми, е трудно да повярваш, че има психоза“, разказа той.

„Всички от тях са имали борба с руските служби. Всички те са високопоставени и добре обучени в дипломация или служби. С години продължи това. Това, което ни накара да вярваме, че по-скоро е вярно, беше присъствие на група на руското военно разузнаване, която пътува по света. Тя наброява около 60-70 души. Веднага след пристигане на хора от групата започват да се оплакват американски дипломати, които не знаят, че руснаците са там. Имаше корелация на присъствие“, добави той.

„Има шест случая, които сме открили. Те са във Франкфурт, Германия, през 2014 година, в Берлин през 2016 година, както и две пътувания до Китай през 2016 г. и 2017 г., след които пак има оплаквания на американски дипломати. Не можем да видим всички. Ако това е операция на руското военно разузнаване, те използват местни хора, които в много случаи са военни аташета, които работят за тази група“, посочи Грозев.

„Голяма част от хората, които са участвали в тези атаки, са присъствали и в България през 2014 г. и 2016 г. Същите хора, участвали в отравянето на Емилиян Гебрев, са тези, които са пътували там, където има случаи на „хавански синдром“. Има съвпадение по пристигане в България точно преди отравянето на Гебрев и с един руски бизнесмен, който е организатор на най-голямото спортно рали в света – Рали „Пътят на коприната“. Точно с това рали под формата на механици или фотографи са пътували представителите на руското военно разузнаване до Китай. Същият руски бизнесмен Ян Борисов пристига в България в същия ден, когато пристига групата, която отравя Емилиян Гебрев. Същият човек има имот на българското Черноморие“, обясни разследващият журналист.

„За българското следствие е новина. За българските разузнавателни служби това не би трябвало да е новина. Въпросът е дали ще има действия на правоохранителните органи и на разследващите органи какво е правил този човек десетилетия на българското Черноморие“, допълни още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати