Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Хъшове”-те на Морфов се завръщат на сцената на Народния театър на 10 септември

Общество

„Хъшове”-те на Морфов се завръщат на сцената на Народния театър на 10 септември

Хъшове-те на Морфов се завръщат на сцената на Народния театър на 10 септември - Tribune.bg
Снимка:

Завръщането на култовата постановка бе главен приоритет в концепцията на Васил Василев, който преди няколко месеца спечели конкурса за директор на трупата

След тригодишно отсъствие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“ се завръща един от най-емблематичните и обичани от българската публика спектакли, а именно „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов.

Безсмъртната пиеса от Иван Вазов по повестта на Патриарха на родната ни литература „Немили-недраги“ отново ще оживее на първата ни сцена, за да радва почитателите на театъра, да възпитава у малките и да възражда у големите любовта към България и националната гордост!

Публиката може да очаква много изненади и промени както по отношение на сценария, така и в актьорския състав.

Що се отнася до талантливия и световнопризнат режисьор Александър Морфов, той се връща в Народния театър след 7-годишна пауза.

Въпреки огромната си популярност, преди няколко години „Хъшове“ отпадна от репертоара на първата ни сцена заради творчески разминавания между Морфов и доскорошния директор на театъра Мариус Донкин. Конфликтът между двамата бе причината да не се играят и други представления на режисьора, радващи се на голям интерес от публиката, като „Полет над кукувиче гнездо“ и „Дон Жуан“.

Не може да не отбележим, че с идването на новия директор Васил Василев настъпват много промени в цялостната концепция за развитие на Народния театър „Иван Вазов“.

Знак за това е и създаването на режисьорска колегия от три от най-работещите и успешни имена в българския театър – Александър Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева. Гърдев и Добрева бяха отличени с „Аскеер“2022 (за „Опашката“ и „Коприна“).  

Морфов ще е и главен режисьор. Двамата с директора Васил Василев ще определят репертоара на първата ни сцена.

Завръщането на „Хъшове” бе главен приоритет в концепцията на Василев, който преди няколко месеца спечели конкурса за директор на трупата.

И така спектакълът, белязал поколения българи, възкръсва на 10 септември, в началото на новия сезон на Народния театър. Още едно представление за този месец ще бъде изиграно на 15 септември.

БГНЕСБГНЕС

Премиерата на „Хъшове“ на Александър Морфов е на 22 октомври 2004, като спектакълът бързо се превръща в сензация и пълни залите повече от 15 години, а през 2019 се изигра юбилейното представление номер 300 на постановката.

То е гледано от 260 000 зрители, като по-голямата част от тях са повтаряли и потретвали, завладяни от силния дух и неповторимото усещане, които „Хъшове“ носи.

Сега отново ще пеем на крака песента на Влатко Стефановски „Бел кон“ и ще възкликваме с пълно гърло „Да живей България!“

„Да живей България” е молитвата на актьорите преди представлението, които спазват един и същи ритуал – минути преди старта на спектакъла застават в кръг прегърнати и изричат заедно сакралните думи. И както традицията повелява след края на всеки спектакъл хъшовете заедно със зрителите скандират „Да живей България!” и пеят. 

Билетите за 10 и 15 септември отдавна са продадени, което показва нетърпението, с което зрителите очакват знаковото представление.

Следващите дати, когато може да гледате култовата постановка на Морфов са 20 и 29 октомври. 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети