Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР

Общество

ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР

ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР - Tribune.bg

Националната галерия и фондация „Фодар” с участието на Италианския културен институт в София откриха на 6 юни 2023 г., в Музея на изкуството от периода на социализма, 12-ия Международен фестивал на фотографията – биенале „Фодар“. Изложбата може да бъде посетена до 2 юли 2023 г.

Регламентът за поредното издание на фестивала беше разпространен във виртуалното пространство от 44 електронни портала на национални сдружения, специализирани учебни заведения  и медии, което поставя биеналето сред водещите световни фотографски събития и доведе до почти двойно увеличение на броя на участниците в сравнение с минали години.

Тази година събитието представя творбите на 21 фотографи от 12 държави, като в рамките на фестивала са избрани над 270 фотографии. е поглед към развитието и промените в езика на фотографията и се фокусира върху новите посоки, свързани с хуманистичните теми в съвременната фотография.

Изложбата включва и творбите на Алесио Падуано, който спечели Голямата награда на конкурса. Фотографът представи серия от прочувствени снимки, направени в Украйна в началото на войната и с тях си спечели признанието.

На 8 юни от 17.00 ч. в изложбената зала на музея Алесио Падуано ще проведе, заедно с други участващи фотографи, теоретичен семинар. Алесио Падуано е роден в Неапол, където живее. Някои от творбите му са излагани в PAN-Сградата за изящни изкуства в Неапол (Италия), Кастел дел Ово (Неапол, Италия), галерия ФотоЛофт (Русия), Биеналето в Бибиена (Италия), Фотофестивалa в Палм Спрингс (Калифорния), Фотопанаир в Тел Авив (Израел). Редовно публикува в национални и международни списания. Неговите проекти разказват за истории, свързани с актуални проблеми в Италия, Румъния, Тунис, Египет, Полша, Украйна, Гърция, Унгария, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Франция, Естония, Испания и Малта.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната програма „Култура“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети фестивал
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати