Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хиляди декари слънчоглед са унищожени от щурци в Ямболско

Общество

Хиляди декари слънчоглед са унищожени от щурци в Ямболско

Хиляди декари слънчоглед са унищожени от щурци в Ямболско - Tribune.bg
Снимка:

Над 140 000 декара слънчоглед бяха унищожени от нашествие на щурци в Ямболско, съобщава БиТиВи. Най-големи са щетите в село Болярско. Наложило се площи да бъдат засети повторно заради нашествието на щурци, които са унищожили около 70-80% от растенията, а това увеличава драстично разходите на земеделските производители с около 20 лв. на декар, заяви председателят на земеделската кооперация Стоян Александров.

Александров изтъкна, че добивът ще бъде значително по-малък, защото е изпуснато доброто време за посев.

Сходен проблем има и земеделски производител от село Скалица. „Презасяхме около 2000 декара, които в момента тепърва се опитват да излязат. Разходите са над 30 000 лв., които не знам дали ще може да се върнем на този етап“, каза Андон Чемширов. Той прогнозира реколтата да е по-ниска с 20-30%.

Заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева сумира загубите, изчислявайки, че са засегнати „драстично 140 000 декара за салата за 16 села".

„При всички положения подготвяме едно писмо до Министерството на земеделието, до областен управител, защото би трябвало да се направи национална програма за справяне с щуреца пустинник. Определено искаме пръскане с хеликоптер или пръскане със самолет. Това ще решат те, но това е бедствено положение за нас, за общината", каза Стоева.  


Топ новини

виж още