Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хиляди европейци искат отзоваване на съдии от ЕСПЧ, сред тях и българина Йонко Грозев

Общество

Хиляди европейци искат отзоваване на съдии от ЕСПЧ, сред тях и българина Йонко Грозев

Хиляди европейци искат отзоваване на съдии от ЕСПЧ, сред тях и българина Йонко Грозев - Tribune.bg
Снимка:
На снимката: Робърт Спано, Лозан Панов, Йонко Грозев (в дясно)

Грозев беше сред учредителите на ДБГ и е приближен на бившия правосъден министър Христо Иванов

Близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с искане за отзоваване на съдиите от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с установен конфликт на интереси, сред които и българският представител в институцията – Йонко Грозев. Това става ясно от публикация на френската неправителствена организация Европейски център за право и правосъдие, цитирана от „Правен свят“.

Двама представители на Центъра разкриха тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество" и различни клонове на Хелзинския комитет.

Шестмесечното разследване на двамата френски учени - Grégor Puppinck и Delphine Loiseau, установило, че най-малко 22 от 100 съдии, които са работили в периода 2009-2019 г. в ЕСПЧ, са били бивши служители на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос.

В същото време 18 от тези магистрати, сред които и двамата български представители в този период – Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от съдебните състави по дела, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, "Отворено общество" и други НПО-та.

Йонко Грозев имат опит с политическите проекти, като през 2011 г. беше сред учредителите на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева. Магистратът стана съдия в Страсбург при нагладен избор през 2014 г. Той беше фаворит на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Георгиев България ще започне да се оправя, когато провалени министри като Христо Иванов са в затвора!
06.03.2020 12:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати