Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хиляди европейци искат отзоваване на съдии от ЕСПЧ, сред тях и българина Йонко Грозев

Общество

Хиляди европейци искат отзоваване на съдии от ЕСПЧ, сред тях и българина Йонко Грозев

На снимката: Робърт Спано, Лозан Панов, Йонко Грозев (в дясно)
Снимка:

На снимката: Робърт Спано, Лозан Панов, Йонко Грозев (в дясно)

Грозев беше сред учредителите на ДБГ и е приближен на бившия правосъден министър Христо Иванов

Близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с искане за отзоваване на съдиите от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с установен конфликт на интереси, сред които и българският представител в институцията – Йонко Грозев. Това става ясно от публикация на френската неправителствена организация Европейски център за право и правосъдие, цитирана от „Правен свят“.

Двама представители на Центъра разкриха тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество" и различни клонове на Хелзинския комитет.

Шестмесечното разследване на двамата френски учени - Grégor Puppinck и Delphine Loiseau, установило, че най-малко 22 от 100 съдии, които са работили в периода 2009-2019 г. в ЕСПЧ, са били бивши служители на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос.

В същото време 18 от тези магистрати, сред които и двамата български представители в този период – Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от съдебните състави по дела, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, "Отворено общество" и други НПО-та.

Йонко Грозев имат опит с политическите проекти, като през 2011 г. беше сред учредителите на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева. Магистратът стана съдия в Страсбург при нагладен избор през 2014 г. Той беше фаворит на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.  


Коментари (1)

Георгиев България ще започне да се оправя, когато провалени министри като Христо Иванов са в затвора!
06.03.2020 12:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още