Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му

Общество

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му

Снимка:

„Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му", коментира пред Нова тв председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски. По думите му като страна членка на ЕС следва да спазваме правилата за свобода на износа.

„Ако го направим, ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да изменим правилата”, настоя Хиновски. Според него основният проблем в момента е, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима – около 1 и 5 мегавата.

„Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно”, призна Хиновски. Той бе категоричен, че експертите са наясно за природата на развитие на пазара на енергията в България.

„Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”, смята Хиновски и допълни, че пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации.

„Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби”, констатира експертът. Той обяви, че вече е предложена промяна в правилата за търговия на Енергийната борса.

„Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, категоричен е Хиновски.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема