Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хора с увреждания настояват за по-кратки срокове за издаване на решения от ТЕЛК

Общество

Хора с увреждания настояват за по-кратки срокове за издаване на решения от ТЕЛК

Хора с увреждания настояват за по-кратки срокове за издаване на решения от ТЕЛК - Tribune.bg
Снимка:

Недоволство имаше пред Министерския съвет и пред РЗИ - Варна

Протести на хората с увреждания се проведоха в София и Варна.  Недоволните настояват за корекция в Наредбата за медицинска експертиза. По думите им тя е довела до масово лишаване от права.

Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Протестиращите настояват и за ясни ангажименти и срокове, както и за среща със служебния премиер и служебните ресорни министри.

Пред БГНЕС Мая Панова, организатор на протеста посочи:

„Има хора, които по 8 месеца - 1 година нямат пенсии. Един инвалид без пенсия просто е загубен”, категорична е тя. Панова обясни, че никой не дава информация какъв е проблемът с ТЕЛК. Тя посочи, че за да се явиш на правоосвидетелстване, трябва да се подадат документи един месец предварително. По думите ѝ след подаването на документите един месец предварително, се дава дата за явяване едва след 6-7 месеца. Тя обясни, че документите трябва да минат през НОИ и след 3-4 месеца най-рано да бъде пускана пенсията.

„Това са девет месеца, в които човек няма никаква пенсия”.

БГНЕСБГНЕС

Протестиращите планират шествие до Народното събрание. От Министерството на здравеопазването информираха с писмо до медиите, че е необходимо време, за да се променят и да бъдат одобрени новите текстове в наредбата.

Подчертава се, че са необходими становищата на специализираните експертни състави към НЕЛК, на експертните съвети по съответните медицински специалности, които се очакват в рамките на този месец.

 


 

Етикети протест, ТЕЛК

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети