Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Диана Ковачева: Не може в пълнота да бъде опазена тайната на вота на хората с увредено зрение

Общество

Диана Ковачева: Не може в пълнота да бъде опазена тайната на вота на хората с увредено зрение

Диана Ковачева: Не може в пълнота да бъде опазена тайната на вота на хората с увредено зрение - Tribune.bg
Снимка:

Хора с увреждания подават жалби до омбудсмана относно изборите в неделя. Това обяви Диана Ковачева, която отчете работата на Съвета за наблюдение на хората с увреждания.

„Имам доста жалби от хора с увреждания в последно време. Това ми даде повод да се обърна към Централната избирателна комисия (ЦИК) с една препоръка, която не за първи път изпращаме. Тя се отнася до съществени проблеми, отразени в жалби до омбудсмана от хора с увреждания“, обясни Ковачева.

Тя посочи, че много хора се оплакват за това, че няма жестомимичен превод и субтитри в информационните материали относно машинното гласуване. Освен това няма достатъчно официална и достъпна информация в секциите на Брайл. Има притеснения, че не може в пълнота да бъде опазена тайната на вота на хората с увредено зрение.

„Препоръчваме по отношение на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването да има аудиоплеър и списък с брайлов шрифт на кандидатите и партиите, фигуриращи в бюлетината. Достъпът на хората с увреден слух до услугите на жестомимичен преводач онлайн също е нещо, което препоръчвам, а също така безплатен телефон, на който да се получи информация за процеса на гласуване. Това означава не само да се правят справки за включване в избирателните списъци в деня на гласуване, а това да може да се случва по-рано“, заяви омбудсманът.

Диана Ковачева прочете част от отговора на Централната избирателна комисия: „ЦИК ще вземе предвид всички предложения да бъде достъпна информацията за процеса на гласуване и на Брайл, както и на други, подходящи за лицата с увреждания, аудио формации“.

Омбудсманът се похвали, че е приета препоръка за хората с дефинитивни увреждания, изпратена до Министерството на здравеопазването, но не е изпратено становище до нея.

„Искам да започна с положителната новина на деня. Става въпрос за приемането на препоръка на омбудсмана, свръзана с хората с увреждания. Неотдавна за пореден път, като омбудсман, повдигнах въпрос, по който имам множество жалби, свързан с хората с дефинитивни увреждания. Проблемът се състои в това, че онези хора, които имат увреждания с необратим характер, макар да са окончателни, се налага на всеки 3 години да се явяват на ТЕЛК, за да доказват, че необратимото им заболяване е останало без промяна. Това се налага заради обстоятелството, че повечето хора с увреждания имат множество придружаващи заболявания, които налагат допълнителна оценка. Това компрометира идеята за пожизнения характер на ТЕЛК-а на тези хора. Препоръката беше изпратена до министъра на здравеопазването и бяхме уведомени от медиите, че Министерството на здравеопазването предприема конкретни мерки за решаването на този проблем. Решението е много важно. До голяма степен хората, които са с дефинитивни увреждания, са подложени на унизителната ситуация, в която да доказват, че няма промяна в тяхното състояние, да събират множество изследвания отново и отново по един и същи въпрос, да плащат от джоба си, трудно да се придвижват и да бъдат много затруднени. Смятам, че това е положителна стъпка“, каза Диана Ковачева.

Припомняме че във вторник стана ясно, че повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Новината обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ковачева обаче не можа да каже конкретно какво е решено, защото няма официална информация.

„За съжаление обаче днес не мога да кажа какво точно е било решено и прието вчера на заседанието на Министерския съвет. Оказва се, че тази промяна е приета вчера, без да бъде изпратен за становище окончателният текст до мен, като омбудсман. Получих сигнали от организации на хора с увреждания, че те също не са били консултирани. Трябва да преценим какво становище да вземе Съветът по един толкова актуален въпрос, който се отнася до хората с дефинитивни увреждания, за да преценим дали е достатъчно прозрачно взето решението и дали да не поискаме допълнителна информация, за да се запознаем и да изготвим становище преди окончателно да кажем дали проблемът е решен. Проблемът е решен за част от хората с дефинитивни увреждания, но доколкото не разполагаме с текста, мисля, че е редно да го обсъдим“, категорична бе Диана Ковачева.

Омбудсманът отчете още, че единодушно са приети индикаторите за мониторинг по чл. 9 на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

„Ние успяхме да приключим успешно темата за утвърждаване на индикатори за мониторинг по чл. 9 на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Темата за тези индикатори стоеше на дневния ред на Съвета през последната една година. Тези индикатори са интересен инструмент за проследяване на напредъка в реализацията на правата на хората с увреждания. Те могат да установят пропуски в изпълнението по чл. 9 – за достъпната среда“, заяви Ковачева.

„Имаме три групи индикатори. Първият е наблюдение на структурните индикатори. Тук става въпрос за наблюдение на правната, политическа, институционална рамка за достъп до пътища и транспорт, здравни съоръжения на открито и закрито. Включен е преглед на ангажиментите на отговорните институции, които произтичат от международните договори от областта на правата на човека. Изработена е конкретна методика, по която ще бъде осъществено наблюдението, както и стъпки за извършване на съответни дейности“, обясни Диана Ковачева.

Тя посочи, че втората група индикатори са т.нар. процесни индикатори. Става въпрос за изпълнение на политиките, на ефективността на системите, на подаването на жалби и оказване на подкрепа от страна на отговорните институции. Тук е включен и преглед на бюджетните средства, на политиките, стратегиите и плановете. Изработена е конкретна методика. В направлението на третата категория са резултатните индикатори.

„Тук имаме изследване на реалната ситуация от гледна точка на хората с увреждания, упражнили правата си на практика. Извършва се оценка на реалната осведоменост относно правата, реалния ефект относно политиките на правата на човека и реално допуснатите нарушения. Тук също е изработена конкретна методика“, допълни Ковачева..

По думите й с приемането на индикаторите ще стартира следващият много важен етап по наблюдението на чл. 9 от Конвенцията по отношение на достъпността на средата, а именно практическото прилагане на индикаторите и дейността по същинското наблюдение.

Омбудсманът поясни, че индикаторите са изработени съвместно в членовете на Съвета.

През последната 1 година Диана Ковачева беше председател на Съвета за наблюдение на хората с увреждания. От утре ръководството му вече поема председателят на Комисията за защита от дискриминацията - доц. д-р Ана Джумалиева.

„Измина 1 година от председателството на Съвета от омбудсмана. Имаме удоволствието да предадем щафетата на КЗД. Приятно ми е, че днес ще можем да кажем, че наистина нещо сме свършили“, заяви Диана Ковачева.

Мониторинговият орган се състои от 9 членове – по двама представители на омбудсмана и на КЗД, един представител от БАН, както и четирима представители на организациите на хората с увреждания, определени от тях.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети