Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хотелиери и ресторантьори искат отстраняване на премиерския съветник по туризма

Общество

Хотелиери и ресторантьори искат отстраняване на премиерския съветник по туризма

Хотелиери и ресторантьори искат отстраняване на премиерския съветник по туризма - Tribune.bg
Снимка:

„Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на думите на съветника на министър-председателя Кирил Петков - Любомир Попйорданов, че „родният морски туризъм е мързелив и е свикнал да разчита на единствено на големите туроператори да му напълнят хотелите“, съобщава БТА.

„Според нас това твърдение, освен че не отговаря на истината, е изключително тенденциозно и показва непознаването на Попйорданов на спецификата на летния ни туризъм“, посочват от БХРА и припомнят, че летните и зимните ни курорти допринасят до над 70% от приходите от туристическия сектор, който сектор пък допринася с 13 на сто към БВП на страната.

С оглед на това БХРА очаква премиерът Кирил Петков да освободи съветника си от поста заради неразбирането му на спецификата на туристическия сектор и тенденциозно отношение.

„Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които са налице пред ваканционния туризъм, ще се решат с такива съветници, категорични са членовете на национално представената организация с 36 регионални структури в страната. За каква визия и въображение говори Попйорданов, след като държавата неглижира изцяло туризма и не се прави нищо съществено за решаване на основни проблеми като статута на националните курорти и условията, при които се концесионират плажовете“, питат членовете на БХРА.

Председателят на БХРА Георг Щерев подчерта: „Ако има достойнство, Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него, като съветник на премиера по туризма, не му е ясно, че въпреки държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка, поемат всички увеличени разходи и предлагат съответните намаления на ръба на възможностите си, за да са конкурентноспособни на международните пазари. Докато в конкурентите ни дестинации това го прави държавата. И ако хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, след като плащат цялата сметка в сектора за нестабилността на държавата и на икономиката ни, здраве му кажи“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати