Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хотелиери и ресторантьори се присъединяват към общонационалния протест срещу космическата цена на тока

Общество

Хотелиери и ресторантьори се присъединяват към общонационалния протест срещу космическата цена на тока

Снимка:

„Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу космическите цени, които достига токът в България. В 12 часа на 19 октомври 2021 година всички заедно ще излезем пред сградата на Министерски съвет, за да кажем на властта какво мислим за бездействието й“, посочват от организациите.

По думите им сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните.

„Не се е случвал никога дори и близък до този ръст! Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията. Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване“, пишат в своя позиция БАЗ,  СЗБ и БХРА

Те са категорични, че В тази кризисна ситуация не са предприети никакви мерки отстрана на служебното правителство  за компенсиране на предприятията.

Припомняме, че в началото на миналата седмица стана ясно, че бизнесът планира протест на жълтите павета срещу високите цени на тока. Те настояват да получат надвесените си средства за електроенергия в най-кратки срокове. Служебният министър Пеканов заяви, че се търсят компеснсационни мерки, но се оправда, че това не може да се случи, защото няма действащо  Народно събрание.

Демонстрацията е под надслов „Нищо не ни е наред“. От бранша вече няколко пъти проведоха национални протести срещу мерките на служебния кабинет. Шествия освен в София се проведоха и в няколко от големите градове на страната. От Сдружението на заведенията призовават да се спре „бездействие по отношение на цената на електроенергията на „свободния“ пазар“, справедливи компенсации за всички бизнеси, работещи под ограничения и промяна на мярката 60/40.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема