Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хотелиерите са гневни заради нова здравна заповед, очакват отлив на клиенти в средата на сезона

Общество

Хотелиерите са гневни заради нова здравна заповед, очакват отлив на клиенти в средата на сезона

Хотелиерите са гневни заради нова здравна заповед, очакват отлив на клиенти в средата на сезона - Tribune.bg
Снимка:

От туристическия бизнес реагират остро срещу двойния стандарт, предупреждават за фалити

Зимните ни курорти алармират за тежки последствия от последната заповед на здравния министър от петък вечер, 14 януари. Според заповедта граждани от държави в червената зона не могат да влизат в България. Изключението е за страните членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, които се допускат у нас освен със здравен сертификат, и с отрицателен PCR тест.

От туристическия бизнес реагират остро срещу този двоен стандарт и настояват за спешна корекция на заповедта.

Хотелиери предупредиха за масови фалити, тъй като са отменени всички резервации на туристи от Турция, Израел, Сърбия, Русия и Северна Македония, чиито зимни ваканции започват тази седмица.

„Това е за мен престъпление“, коментира по повод заповедта Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му вследствие на тази заповед туристическите обекти ще изгубят 95% от чуждестранните си клиенти.

Пред БНР той обясни, че и в Министерството на туризма заповедта е предизвикала недоумение.

„Каква е разликата между госта от Израел, който е с 4 дози, и този, който е от Турция – там са с три дози, а не могат да влязат, каква е разликата между един европеец? Нали затова са сертификатите, нали затова са ваксините, нали затова са тестовете?“

„Не могат да ни компенсират по никакъв начин“, категоричен е Бистрин. Той разказа, че хотелите са подготвени, складовете – заредени, и „както имате нещо, изведнъж се изпарява“.

„Хотелите са ни празни, отопление обаче има. Персоналът е назначен, но нямат клиенти. Фалит!“

„На средата на сезона, който можеше да бъде доста по-различен, пристъпихме към една необмислена заповед, несъобразена спрямо спецификата на туризма в зимния сезон“, изтъкна още Малин Бистрин.

„В момента губим всичко, което сме направили за целия сезон.“

„В моите хотели резервациите се анулираха на 100%. Не можем да го разберем. Говорят за предвидимост. Защо са тогава тези мерки? Нека да са здравните мерки прилагани на входа на страната, ние нямаме против.“

От трите големи зимни курорта - Боровец, Пампорово и Банско са изпратили писмо до здравния министър, до министъра на туризма и главния държавен здравен инспектор и се очаква спешно решение.“

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати