Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Храна и вода от „Държавния резрев“ пристигат в наводнените селища

Общество

Храна и вода от „Държавния резрев“ пристигат в наводнените селища

Храна и вода от Държавния резрев пристигат в наводнените селища - Tribune.bg
Снимка:

Навсякъде в засегнатите от опустошителното наводнение карловски села, както и в село Трилистник и Община Калояново, вече се работи усилено по възстановяване на щетите - съобщи пред Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев.

Организирани са в детайли спасителните дейности, няма бедстващи хора, тези с най-засегнатите домове са настанени при близки и роднини.

В общ. Калояново са останали наводнени само земеделски земи, като  и там започва оглед на щетите. Има  обаче проблем с електричеството, заради паднал стълб, заради което едно село в общината е без ток. Аварийните екипи на EVN също вече работят по възстановяването на електричеството.

В засегнатите села днес пристигат близо 70 тежки машини, десетки войници и доброволци. 

„В поразените от водата селища от Държавния резерв в рамките на деня пристигат помощи от вода и хранителни продукти за цялото население в засегнатия регион“, добави областният управител.

„Струпаната дървесна маса, довлечена от бурните води е била в огромни количества“, разказа Ангел Стоев. По думите му,  когато това се случи, влачените дървета и коренища затлачват мостовете, а от прииждащите нови количества натискът става огромен и съоръженията буквално биват отнесени.

„Срутените мостове  вече се възстановяват, но няма да бъдат понтонни, а свързването ще става  чрез насипване на земна маса“, каза още Ангел Стоев.

Около 200 литра вода на кв. м са падналите водни количества над потопените села по време на стихията. 

Вчера започна оглед за локализиране на слабите места по дигите от експерти на „Напоителни системи“, но резултати ще има в следващите дни.

„Най-важното е водата да се отдръпне до възможност за достъп“, добави областният управител на Пловдив.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети