Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, руските служби го заплашвали

Общество

Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, руските служби го заплашвали

Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, руските служби го заплашвали - Tribune.bg
Снимка:

„Подозирам, че във Виена има повече руски агенти, информатори и съучастници, отколкото полицаи“, каза журналистът

Българският разследващ журналист и директор на Bellingcat  Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, където живее от близо 20 години със семейството си. Според виенския вестник „Фалтер“, цитиран от Moscow Times, той е заплашен от руските служби за сигурност.

„Подозирам, че във Виена има повече руски агенти, информатори и поддръжници, отколкото полицаи“, каза Грозев.

Журналистът е планувал да се завърне във Виена след пътуване в САЩ, но е бил предупреден от свои познати в средите на разузнаването, че може да бъде изложен на опасност, ако се върне.

Грозев е в САЩ по повод церемонията по връчването на наградите „Оскар“ и номинацията на документалния филм „Навални“, в който българинът има участие.

53-годишният Христо Грозев участва в някои от значимите разследвания, като отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. Той разследва също така и отравянето на кремълския критик Алексей Навални.

Припомняме, че през декември 2022 година българският журналист бе обявен за федерално издирване в Русия, като Руското Министерство на вътрешните работи не посочи каква е причината за разследването срещу него.

Скандалът доведе до привикването на руския посланик Елеонора Митрофанова в МВнР за обяснения – но оттогава няма никакъв напредък по изясняването на обвиненията срещу Грозев.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

„Смятат ме за престъпник, но аз не мога да се защитя, защото не знам в какво съм обвинен. И очевидно искат да разбера, че знаят къде точно живея“, казва Грозев в интервюто за „Фалтер“.

Грозев отрича всички обвинения срещу него и обвинява руските служби, че са фалшифицирали доказателства, за да подкрепят твърденията си.

Bellingcat има ключова роля в серия от разследвания за тежки престъпления, извършвани от агенти на руските служби за сигурност - от свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна през 2014 г. до опита за убийство на Алексей Навални с новичок.

Документалният филм за разследването срещу отровителите на Навални, в което Грозев активно участва, беше номиниран за „Оскар“ преди седмици.

През декември Христо Грозев беше изслушан от българското Народно събрание. Тогава той каза, че не се чувства в безопасност в България заради наличието на голям брой агенти на руските служби в страната, които биха имали безпрепятствен достъп до него.

Той даде за пример и липсата на напредък по разследванията за руски операции срещу български военни обекти, които „не се движат със скоростта, с която бих очаквал“, а прокуратурата дава „меко казано подвеждаща информация“ на службите в други държави.

Грозев смята, че това, което се случва с него, е „предупредителен изстрел към други колеги в Европа и САЩ“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети