Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Христо Христов: Радев не е канен да потече паметта на жертвите в лагера "Белене"

Общество

Христо Христов: Радев не е канен да потече паметта на жертвите в лагера "Белене"

Христо Христов: Радев не е канен да потече паметта на жертвите в лагера Белене - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев не е канен на "Белене", ценностната му система противоречи с паметта на жертвите, коментира пред faktor.bg издателят на специализирания сайт desebg.com Христо Христов. Той е един от инициаторите за възраждането на възпоменанията на о. Персин, след 3-годишно прекъсване. По думите му на възпоменанието са поканени само председателят на Народното събрание Росен Желязков и неговият заместник Никола Минчев. Очаква се и присъствието на бившите президенти Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Поклонението в памет на жертвите на най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България започва на 3 юни 2023 г., събота, от 12.00 часа, на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене“ на остров Персин на река Дунав.

Събитието, което съвпада с Черешова задушница, се организира от инициативна група, включваща неправителствени организации и частни лица за възстановяване на традиционното от 1990 г. - годишно поклонение под наслов „Отново заедно да почетем жертвите на лагера „Белене“.

За участниците в тазгодишното поклонение е важно да знаят, че, за да се стигне до мястото на събитието се преминава през пропускателния пункт на действащия затвор в гр. Белене, който се намира на ул. „Страцин” №4 в крайдунавния град.
Поклонението на 3 юни е предварително съгласувано с Министерството на правосъдието, към което се водят местата за лишаване от свобода, както и с ръководството на затвора в гр. Белене. Участниците в поклонението ще бъдат допускани срещу лична карта.
След проверката на пропускателния пункт на затвора хората ще се придвижват пеша по понтонния мост през реда Дунав, за да достигнат на брега на остров Персин.
Тези, които са дошли с лични превозни средства или с бусове до 20 места, ще бъдат допускани като всички пътници минават пеша по понтонния мост, а превозните средства се прекарват по него единствено от шофьора.
Големите автобуси и други транспортни средства, с които няма да се влиза на остров Персин, следва да се паркират в района около затвора по начин, който да не затруднява движението на хора и други транспортни средства.

Организаторите предупреждават, че разстоянието от брега на остров Персин до Втори обект - мястото на поклонението, е около 12 км, но тъй като част от пътя не е в добро състояние достигането до мястото на събитието отнема около 20 минути, така че най-късното пристигане до затвора в гр. Белене трябва да е в 11.20 ч. Бившият Втори обект, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагера „Белене“ и голяма от пътя до през остров Персин попадат в защитена територия на природен парк „Персина“. Изхвърлянето на боклуци по пътя не е желателно, а на Втори обект организаторите умоляват това да се прави в кошчетата за боклук.

От тази година организаторите на събитието въвеждат и т. нар. специален гост на поклонението. На 3 юни 2023 г. това ще бъде Комисията по досиетата. По време на честването тя ще представи най-новия си документален сборник „Държавна сигурност и лагерът Белене“, в който освен документи на репресивния апарат на БКП за създаването и дейността на лагера, са включени и документи от досиета на лагеристи от трите периода на „Белене“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати