Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хващат липсата на новите винетки в движение

Общество

Хващат липсата на новите винетки в движение

Хващат липсата на новите винетки в движение - Tribune.bg
Снимка:

Нередовните на пътя ще могат да платят глоба и с банкова карта

Автомобилите, които ще извършват проверки за наличието на новите винетки, ще имат камери и оборудване, което може да проверява в реално време дали преминаващите автомобили са редовни. Това съобщи съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков-Радослав Николов пред БНТ.

Новата система ще засича регистрационния номер, автоматично ще го разпознава и в централната база данни в реално време ще се проверява дали превозно средство има платена винетка.

Николов посочи още, че шофьорите не е задължително да бъдат отбивани за проверка на пътя, когато няма валидна електронна винетка. Глобите си те ще получават и по пощата, както сега биват известявани за фиксирани нарушенията на пътя с камерите на "Пътна полиция".

"При желание и при спиране на пътя тези, които искат, могат с банкова карта да заплатят на място компенсаторна такса, ако са в нарушение", обясни Николов. Автомобилите, които ще проверяват, ще са оборудвани и с ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи с дебитна или кредитна карта.

500 терминала в страната ще продават електронните винетки, шофьорите ще могат да си ги купят чрез мобилно приложение, както и чрез сайта на Пътната агенция.

Предстои и да бъде обособено ново звено към агенцията, което ще отговаря за контрола на тол системата и електронната система за винетки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати