Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. И Ловеч на тъмно: Сред първите загасени ще са Покрития мост, Ловешката крепост и паметника на Васил Левски

Общество

И Ловеч на тъмно: Сред първите загасени ще са Покрития мост, Ловешката крепост и паметника на Васил Левски

И Ловеч на тъмно: Сред първите загасени ще са Покрития мост, Ловешката крепост и паметника на Васил Левски - Tribune.bg
Снимка:

Ако за декември 2020 г. е платено 26 487 лева, то за декември 2021 сметката е 55 421 лева

Ловеч започва поетапно редуциране на уличното осветление по главните улици и в Централната градска част, информират от общината. Това се налага поради поскъпването на електроенергията.

Режимът ще засегне и специалното нощно осветление на Покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски. Тези осветителни тела ще бъдат сред първите загасени.

По булевардите и ЦГЧ  ще се оставят лампи на шахматен принцип, през един стълб. Дейностите по изключване ще започнат от булевардите „България“, „Мизия“, „Освобождение“, улиците „Цачо Шишков“,  „Търговска“ „Васил Левски“, „Осъмска“, „Крайречна“ и др.

Няма да се прави промяна и по онези улици, където има енергоспестяващо LED осветление.

Няма да се спира осветяването на кръстовища и пешеходни пътеки. Без промяна остава осветеността по всички останали улици и по кварталите, включително на алеята „Баш бунар“.

Няма да има промяна в режима на осветление в останалите населени места в общината.

Очакваната икономия е в рамките на 12 процента.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова заяви, че мерките се налагат, за да се намали негативното финансово отражение от високите цени. Това положение ще продължи, докато се овладее кризата с цената на електричеството, докато станат ясни колко са  компенсациите за общините и докато не бъде приет общинският бюджет за новата година.

Анализът, който бе представен на кмета, показва поскъпване на цената за осветление с 2.1 пъти. Ако за декември 2020 г. е платено 26 487 лева, то за декември 2021 сметката е 55 421 лева. Изразходваните средства за електроенергия за сгради и съоръжение към Община Ловеч като количество е намаляло (сравнение между декември 2020 и декември 2021) с 12 %, а разходите са се увеличили с 48 %.

 


Етикети лампи, ток, тъмно
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати