Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ИАЛ: 200 000 дози Covid ваксини са с изтекъл срок и ще бъдат унищожени

Общество

ИАЛ: 200 000 дози Covid ваксини са с изтекъл срок и ще бъдат унищожени

Снимка:

Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени, коментира пред Нова Нюз Богдан Кирилов, управляващ Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/. По думите му тепърва ще се изчисляват какви са финансовите загуби от това.

„Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още", уточни Кирилов. Той изрази задоволство, че у нас вече се поставят 20 000 ваксини на дневна база. Шефът на ИАЛ определи това като добър знак. По думите му страната ни е дарила 550 000 дози ваксина, а 100 000 са били препродадени.

Относно безопасността на ваксините след удължаване срока на препарата на Пфайзер, Кирилов информира, че се получават ежемесечни доклади по този въпрос и потвърди, че са правени много клинични проучвания преди да се пуснат препаратите в употреба.

„Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като данните се променят, касае се за промяна срока на годност от 6 на 9 месеца от страна на Европейската агенция по лекарствата“, увери шефът на ИАЛ.  

 


Коментари (1)

ИСКАМ ДА ВИДЯ ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ НА ЛИЦЕТО РУМЕН РАДЕВ.................................... .. ДАТА НА ПОСТАВЯНЕ.... ВИД НА ВАКСИНАТА....... МЯСТО НА ВАКСИНИРАНЕ......... И БЕЗ ФАЛШИФИЦИРАНЕ...!!
29.10.2021 12:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема