Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ИАЛ: Липса на 70 лекарствени продукта от началото на годината

Общество

ИАЛ: Липса на 70 лекарствени продукта от началото на годината

ИАЛ: Липса на 70 лекарствени продукта от началото на годината - Tribune.bg
Снимка:

“Недостигът на лекарства е нарастващ проблем в ЕС и САЩ в последните години. Този проблем се разгърна особено след пандемията от COVID-19, както и геополитическата ситуация”. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който взе участие в дискусионен форум “Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България”.

“Само за три месеца Министерство на здравеопазването е разгледал над 65 сигнала относно недостиг на различни медикаменти. Екипът ми предложи решения на проблема като ускорена доставка, пренасочване на доставка от други държави и др.”, каза още проф. Хинков.

Проф. Илко Гетов, заместник -министър на здравеопазването, каза, че нещата с физическата достъпност до лекарства не се подобрява. “Поради тази причина решихме да направим това медийно събитие, за да има диалог и да видим какви решения можем да предприемем”, каза още проф. Илко Гетов.

Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA за България, заяви, че на ниво Европа липсват изчерпателни данни как изглежда картината за недостиг на лекарства. “Почти 50 000 случая на недостиг на лекарства са получени в страните от ЕС сочи анализ, направен през септември месец тази година. От тези 50 000 реално активните случаи на обявен недостиг са малко над 8 500, тъй като голяма част от продуктите са вече неналични на пазара”, поясни Лука Чичов. Той уточни, че най-липсващ е антибиотикът Амоксицилин.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че се очаква през февруари 2025 г. платформата за недостиг на лекарства да стартира работа. По неговите думи, за първите шест месеца на годината, в ИАЛ са постъпили 126 сигнала за липса на около 70 лекарствени продукта. 

От 1 октовмри влиза в сила и електроннта рецепта, която ще допринесе за изсветляване на този проблем.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати