Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България изнася 64 млн. литра вино годишно

Общество

България изнася 64 млн. литра вино годишно

България изнася 64 млн. литра вино годишно - Tribune.bg
Снимка:

Експортът е за 57 страни

България изнася 64 млн. литра вино годишно, похвали се Димитър Андреевски от Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие".

Експортът е за 57 страни. Сред тях са Германия, Белгия, Холандия и Франция.

По-далечните дестинации за износ са азиатските - Китай, Япония, Виетнам и Южна Корея. На територията на България има 120 изби, а регистрираните винопроизводители са 282.

"За нас е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Представителят на земеделското министрество Весела Цветкова изтъкна съвместната работа между двете ведомства по отношение на популяризирането на този специфичен вид туризъм. „Миналата година бяха създадени 12 винено-кулинарни дестинации“, подчерта Цветкова. Като едни от най-сериозните проблеми пред световното винопроизводство тя посочи свиването на потреблението в Европа и високите вносни мита за стоки в Съединените щати.

От 2018 г. ИАЛВ реализира съвместен проект между България и Гърция "SOS за застрашени традиционни сортове лози". Сред "изчезващите" около 14 сорта у нас са  - „Гергана“, „Тамянка“, „Керацуда“, „Сандански мискет“ и „Мавруд“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети износ, вино

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети