Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Икономист: Чакат ни тежки месеци!

Общество

Икономист: Чакат ни тежки месеци!

Икономист: Чакат ни тежки месеци! - Tribune.bg
Снимка:

"Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти - всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление. Рецесията ще сложи край на инфлацията в България и глобално", заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му дълго време е задържана инфлацията да не избухне, но заради войната в Украйна се ускорява глобално. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

"С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда. 

Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

"Есента чакаме авансова сума от 2,5 млрд. лв. по Плана за възстановяване. 7-8 закона са минали в комисии, за другите има готовност. По време на служебното правителство нищо не пречи на администрацията да работи и да подготви тези закони, които да влязат с новия парламент", каза още доц. Йоцов

 


Етикети инфлация
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати