Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Илко Семерджиев: МЗ не само не си върши работата, а подготвя следващ проблем

Общество

Илко Семерджиев: МЗ не само не си върши работата, а подготвя следващ проблем

Снимка:

Отричането на науката е нещо, което мога да сравня само с тъмното Средновековие, коментира още той

„Моделът на управление на кризата с Covid-19  е изключително неадекватен и трябва да бъде сменен. Той трябва да бъде на по-високо ниво - не на ниво министър на здравеопазването, а поне на ниво вицепремиер, защото той би могъл да координира области и да комбинира ресурси, които един министър не би могъл“. Това коментира пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Той подчерта, че кризата има всякакви измерения - не само медицински.

„Тези, които вземат управленските решения, трябва да бъдат по-шарен екип от хора с различни компетенции, за да могат да излязат от тази порочна схема - решенията да са или чисто медицински, или чисто политически. Подобен черно-бял подход доказа своята непригодност във времето. ... В България очевидно няма управленци и поради тази причина управлението на епидемията в страната е толкова неадекватно и затова имаме толкова висока смъртност“, обясни той.

Мнението на бившия министър на здравеопазването е, че здравната система и болничната система в България са единствените, които са готови и се справят със задачите си.

Д-р Семерджиев определи като свръхсмъртност данните от ноември за 4453 починали от Covid-19:

„Ние се намираме в състояние на биологична война и когато говорим за експерти, нека не забравяме, че те не носят отговорност. Отговорността я носят управляващите“.

Той е категоричен, че няма как страната ни да остане изолирана от варианта Омикрон.

По отношение на ваксинацията той заяви, че всеки има право на лично мнение, но то е субективно, а обективното мнение е това, което казва науката:

„Отричането на науката е нещо, което мога да сравня само с тъмното Средновековие“.

„Опашките пред пунктовете за ваксинация показват, че те са малко, което означава, че Министерството на здравеопазването не само не си върши работата, а подготвя следващ проблем“, коментира още д-р Семерджиев и подчерта, че в момента нивото на ваксинация е много ниско.  


Топ новини

виж още

Актуална тема