Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Илко Семерджиев: Планът за борба с пандемията е грешен и няма да сработи

Общество

Илко Семерджиев: Планът за борба с пандемията е грешен и няма да сработи

Илко Семерджиев: Планът за борба с пандемията е грешен и няма да сработи - Tribune.bg
Снимка:

Планът за справяне с пандемията е грешен и заради това ще се провали, коментира пред Нова тв бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев. По думите му интензивните легла са последният критерий, който трябва да се употребява, защото при него смъртността е над 60%.

„В такъв случай се пропуска началната точка - личните лекари. Пропускаме специализираната болнична помощ. Пропускаме всичко и отиваме на най-високия етаж. В крайна сметка няма да се вземат никакви мерки“, посочва Семерджиев.

Според него вместо да се пазят здравите, властите пускат хората на улицата и чакат да се напълнят интензивните легла.

„Направихме грешки още в началото. Превърнахме болниците в дистрибутор на заразата. Всички, които трябваше да се лекуват и нямат коронавирус, трябваше да продължат работят. Трябваше да има една болница на област, която да е за ковид. Така стигнахме до свръхсмъртност от 39 644, от които само 7000 не са свързани с коронавируса“, уточнява бившият здравен министър. Той смята, че ваксинирането у нас е тотален провал.

„Правителството на Бойко Борисов е оставило нивото на нововаксинираните на 39 000 на ден, служебното свали тази цифра до 10 000, а за вчера са 3200. Ваксинират се хора с бустерна доза“, отбеляза Илко Семерджиев. Той е категоричен, че процесът трябва да се управлява на ниво вицепремиер, а не на местно ниво, както бе решено.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати