Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Има необходимите количества ваксини срещу коклюш, увери служебният здравен министър

Общество

Има необходимите количества ваксини срещу коклюш, увери служебният здравен министър

Има необходимите количества ваксини срещу коклюш, увери служебният здравен министър - Tribune.bg
Снимка:

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от заболяването, увери в комисията по здравеопазване служебния министър д-р Галя Кондева. До края на тази седмица има възможност за внос на още 2000 дози, като наличните в момента са общо 650.

До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш - 92,4 % през последната година, допълни здравият служебен министър.

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината.

Най-много заболели има в София - 214. Регистрирани случаи има в 17 области на страната. Над 750 дози ваксини са осигурени в аптеките.

Д-р Кондева заяви, че са изпратени указателни писма до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз още в началото на април, като е посочено, че всички лични лекари трябва да направят преглед на лицата, подлежащи на имунизация.

Кондева обърна внимание на това, че всеки болен от коклюш трябва да подлежи на изолацията в дома си за не повече от 30 дни. Неболедувалите и неимунизираните се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни, според наредба от номер 6 от 2019 година. Според тази наредба при поява на коклюш в детска ясла, засегнатите лица се поставят под наблюдение до 14 дни, като засегнатата група се поставя под карантина за същия срок.

На въпрос каква е цената на един PCR тест за коклюш, здравният министър обясни, че е между 25 и 30 лв. Тя отново повтори, че има осигурени тестове, но пациентите трябва да отговаря на определени критерии. 

„Няма да отрека, че много се надяваме на предстоящите почивни дни, за да ограничим разпространението в училищата", каза още Кондева. Тя увери, че МЗ поддържа тясна връзка с Министерството на образованието за защита на учащите и предотвратяване на паника.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети