Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Имунолог: Най-ефективна е поставената ваксина

Общество

Имунолог: Най-ефективна е поставената ваксина

Снимка:

И трите одобрени у нас ваксини са ефективни, обясни д-р Цветелина Великова

Най-ефективна е поставената ваксина. И трите одобрени ваксини са достатъчно ефективни от медицинска гледна точка да предпазват от тежко протичане на болестта, хоспитализация и фатален изход. Това заяви пред БНР д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността „Ваксини“, в която хората задават много въпроси за кампанията за ваксинация и за самите ваксини.

„Хората имат право да избират ваксина, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато, затова пък хората се объркват и в информацията“, допълни тя.

„Много е важно да се каже, че и трите ваксини са одобрени от Медицинските дружества у нас за различните заболявания, регистрирани са у нас, специалистите и в Европа казват, че и трите ваксини са подходящи за различните заболявания - подходящи са както РНК-базираните, така и векторните, не може да се разграничи коя от ваксините е по-подходяща за дадено заболяване и не е необходимо“, допълни лекарят.

„Трябва да се наблегне на факта, че различните производители са залегнали на различни цели като резултат от ваксинирането. Целта при ваксината на АстраЗенека не е била да се постигне асимптоматично заболяване, а целта е била да се избегне тежко протичане на болестта и по тази причина имаме тази по-ниска ефективност, те са провели и проучването на различни континенти“, поясни още имунологът.

Д-р Велкова предупреди още, че за щит от ваксинирани у нас все още не може да се говори и трябва да продължим да бъдем предпазливи, още повече, че наближават и празници.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още