Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки, преминават за ден-два

Общество

Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки, преминават за ден-два

Снимка:

Оплакванията на пациентите изчезват до 2 дни, успокоява специалистът

При около 3-4% от ваксинираните има странични ефекти, обясни пред БНТ имунологът д-р Цветелина Великова. Специалистът припомни, че най-важното за ваксините е да създадат имунен отговор срещу причинителя на ковид инфекцията и да помогнат на организма да създаде антитела срещу него.

„Ваксините, които ще бъдат одобрени от ЕС, са постигнали близо 95% имунен отговор. Страничните ефекти при тях обикновено преминават за 1-2 дни“, посочи д-р Великова.

Оплакванията на пациентите се изразяват най-често в обща отпадналост и главоболие, но не са толкова тежки, успокоява вирусологът.

„Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега“, категорична е д-р Великова. Тя изтъкна, че ваксината, която ще пристигне в България, е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса - т. нар. шипчест протеин.

„Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него“, увери вирусологът. Според нея няма опасност от т.нар. цитокинова буря, като ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още