Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Инфекциозна болница: Няма данни за пациенти със симптоми на коронавирус у нас

Общество

Инфекциозна болница: Няма данни за пациенти със симптоми на коронавирус у нас

Снимка:

Следят се пътници, пристигащи у нас с полети от Москва, Истанбул, Лондон, Париж и Рим

От Инфекциозна болница докладваха в здравното министерство, че в болницата има случаи на грип, морбили и варицела. В лечебното заведение има създадена организация и при засечени случаи на пациенти с по-особени симптоми, те могат да бъдат изолирани.  „Заболеваемостта на пациенти с грип е висока, но нямаме усложнения. Нямаме данни за пациенти със симптоми на коронавирус в страната“, заяви на брифинг с журналисти проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Инфекциозна болница.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, допълни, че рисковете пред пациентите от новия китайски вирус са той да придобие по-висока патогенност и по-бързо да се предава от човек на човек, което в момента е по-трудно. 

„Смъртта е 10%, а да напомня - при предишния Средиземноморски корона вирус, при който смъртността бе 30%. Самата епидемия се самоограничи, вероятно и сега ще стане така“, посочи д-р Кунчев.

Той поясни, че в момента вирусът се предава от човек на човек при 24-часов контакт и допир на човешки течности, но не и при пътуване със самолет.

Главният държавен инспектор съобщи, че в здравното ведомство е създадена оперативна група, в която са включени и представители на МВР, ДАНС и МВнР.

„Това е третият коронавирус. На 10 години от животинския свят излиза нещо, заради концентрация на животни, употребата на диви животни за храна. Високите температури създават условия на нови комбинации, които са патогенни и могат да се предават от човек на човек“, коментира епидемиологът.

По думите му експерти от МВР, ДАНС и МВнР ще помагат да се проследяват пациентите с усложнения. В момента се следят пътници, пристигащи у нас с полети от Москва, Истанбул, Лондон и по-малко от Париж и Рим.

Доц. Кунчев смята, че е рано да се говори за биологична война, защото не е ясен още точният механизъм на предаване на заболяването, причинено от китайския коронавирус.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, отбеляза пред медиите, че  институтът ще разполага до седмици с набор реактиви за изследване на заболяването. Коронавирус, обаче, може да се докаже в тежкоболен човек.

„Материали ще бъдат пращани само от лекуващи лекари в интензивно отделение, когато има презумпция за такова заболяване. Имаме няколко десетки хора, които ходейки си по улиците на София, решиха, че могат да се изследват за този вирус. Материал ще се изследва само с подпис на лекар, както беше за Ебола. Изследва се болен човек и материал от болен човек“, категоричен е д-р Кантарджиев.

Той препоръча използването на маски, хигиенни кърпички, напоени със спирт и хлорхексидин като дезинфектанти. Според него следва да се прилагат същите мерки, както за грипа. По думите му на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести има цялата налична информация как да се предпазим от коронавируса.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив