Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Инфлацията ни връща 13 назад - всичко поскъпва

Общество

Инфлацията ни връща 13 назад - всичко поскъпва

Снимка:

 

Годишната инфлация в България удари 13-годишен рекорд. През октомври стоките и услугите у нас са стрували с 6% по-скъпо отколкото през октомври м.г. На практика вече почти няма нещо, което да не е поскъпнало. Ръстът на заплатите все още е по-голям от индекса на цените, но ножицата между двете се затваря, пиша в анализ на последните данни на НС - „24 часа“.

Толкова висока годишна инфлация в България не е имало от февруари 2009 г. Тогава световната финансова криза вече бе стигнала до страната, потреблението беше драстично спаднало и това бе укротило инфлацията до 6% на годишна база, иначе през предходните 12-14 месеца тя бе доста по-висока и стигаше и до 15%. 13 години оттогава годишният индекс на цените е стигал най-много до 5,6% и то в отделни месеци.

Доскоро поскъпваха предимно енергийните суровини, горивата и разходите за поддръжка на жилищата, през октомври обаче инфлацията вече се е разпростряла върху всичко. Само за един месец например хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1,6%, разходите за жилището - с нови 3%, а облеклата и обувките - с 8,3%.

Вече видимо по-скъпи са основни хранителни продукти, например хлябът само за един месец е поскъпнал с 2,5%, а в сравнение с октомври м.г. - с 9,7%, и килограм бял хляб вече струва 2 лева. Млякото и млечните продукти само през октомври са поскъпнали с 2,4%, а също и яйцата, а за една година назад поскъпването им е вече 6%. 

Макар че цените на месото и месните продукти през последните години са много спокойни и допреди месец дори намаляваха, поскъпването започна и за тях. Само през октомври техните цени са се повишили с 1,2%, а в сравнение с година назад - с 0,8%. Почти същото е положението и с рибата, но и тя вече е с 2,1% по-скъпа, отколкото беше м.г. и повечето хора ще забележат това с наближаващия Никулден.

Също така осезаемо поскъпват кафето, чаят, какаото, шоколадовите изделия и спиртните напитки. Цените на олиото, чието поскъпване в предходните месеци бе прехвърлило 50% на годишна база, вече са започнали да се успокояват - през октомври то е с около 23% по-скъпо на годишна база.

В същото време горивата и разходите за жилищата съвсем не са престанали да поскъпват и през октомври, показват данните на НСИ.

Централното газоснабдяване за битови нужди е с 26,5% по-скъпо, отколкото през септември, когато сметките за газ по принцип бяха много високи заради поскъпването през предишния месец. Въглищата за отопление са повишили цените си с над 18% само за един месец, а дървата за отопление - с 9,6%.

Цените на автомобилните горива също не са спрели своя ход нагоре - дизелът е добавил нови 4,7%, масовият бензин А95 - 4%, по-скъпият А100 е добавил нови 3,4% към цената си, пропан-бутанът - 9,7%, а  метанът е с 20,8% по-скъп в сравнение със септември

На този фон ножицата между ръста на заплатите в България и инфлацията започва бавно да се затваря. Средната работна заплата у нас за третото тримесечие е с 10,7% по-висока, т.е. нейният ръст е по-висок от годишната инфлация. Но средната заплата расте с приблизително толкова през последните години, а инфлацията доскоро се движеше в рамките на 1-2% годишно. В момента ножицата между двете е само 4,7%.

Освен това годишната инфлация расте вече осми пореден месец. Тя започна да се покачва още през март, но тогава се смяташе, че това се дължи на възстановяването от пандемията. По-късно кризата се задълбочи с рекордите при енергийните цени.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема