Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Инфлуенсър показа разглобена машина за гласуване: твърди, че пломбите не са сигурни (СНИМКИ И ВИДЕО)

Общество

Инфлуенсър показа разглобена машина за гласуване: твърди, че пломбите не са сигурни (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Скандално е да се твърди, че машините не могат да бъдат манипулирани“, заявява инфлуенсърът Симон Милков, който публикува видео с твърдения за манипулация на машините. Мъжът е популярен със страницата си „Шибанстан“.

Премахнати пломбиПремахнати пломби

Машините са запечатани само условно и пломбите затварят само входовете на машината, която отвътре е един съвсем обикновен компютър, обяснява Милков. Сигналът му бил подаден от потребител, според когото всеки човек със свободен достъп може да разглоби машината.

Пломбираната машинаПломбираната машина

Тя се разглобявала само с развиването на няколко болта – без да пострадат пломбите, твърди материалът, според който на дъното бил инсталиран wifi модул (бел. ред. от предоставените снимки не може да се даде категорично заключение). Освен това машините имали Bluetooth, usb портове и слот за карта памет.

Разглобената машинаРазглобената машина

Опитът на Милков да се срещне с представители на Централната избирателна комисия, за да подаде сигнал, че вотът е манипулиран, завършва с предаването на ръчно написан текст и оставянето му на служител от администрацията.

„Споделяйте максимално, за да стигне сигналът до Бойко Рашков. Да го питаме“, зове инфлуенсърът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема