Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община

Общество

Фандъкова: Целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община

Фандъкова: Целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община - Tribune.bg
Снимка:

„Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани“, заявява Йорданка Фандъкова

Целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Кметът на София запозна Столичния общински съвет с работата на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19, с предприетите мерки и тези, за които има готовност.

„По моя заповед създадохме временния оперативен щаб на София в момента, в който беше създаден националния щаб. Лично аз съм в постоянен контакт с ген.-майор проф. Мутафчийски, министър Ананиев и министър Маринов, като целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. Предприехме тези действия, защото тук всички мерки се отразяват на живота и работата на милиони хора и мащабите, в които работим са огромни.

Най-важно е да бъдем отговорни и добре организирани, това е и начинът да покажем на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не изпадат в паника, защото в такива ситуации тя е най-лошият съветник, като в същото време да сме дисциплинирани и отговорни“, казва още кметът на София.

По думите й на този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

„Ситуацията е динамична, затова моля да е ясно, че говорим за ситуацията в момента.

На територията на града са и лабораториите, които изследват, както пробите от София, така и такива от страната. Аз лично съм в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на софийския оперативен щаб. Това ни дава възможност да действаме оперативно и с всички възможности, които имаме заедно, както и да указваме помощ и съдействие  на държавните болници при необходимост“, посочи Фандъкова.

„При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По  молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта  беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“,  което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт“, обясни още кметът на София.

Столична община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна, става ясно от думите на Фандъкова.

 „От снощи има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции, от днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване  на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекционзи отделения, продължават да работят.  Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случаи.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал“, посочи Фандъква.

„Едно от най-важните неща, които искам да подчертая и пред вас, това е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които предприемаме в следващите дни. Провела съм разговорите с Министерство на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период. В момента, в който имаме готовност, ще ви запозная в конкретика, защото и аз,  и вие, като общински съветници, имаме отговорност към дейността на нашата болница, която успяхме да стабилизираме в последните години“, заяви Фандъкова.

Към момента мерките,  които са предприети и които са в действие, са следните:

„Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите  в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамваи и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.

Тази сутрин по предложение на ЦГМ взехме и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

По моя заповед е въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, което  доставя храна  и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група,  са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.

До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В на територията на общината.  Д-р Пенчев, директор на Софийската регионална инспекция, ежедневно ме информира  за заболеваемостта и своевременно ще дадем информация за училищата от 16 март.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени.  Видяхме решение на  общински театър „Възраждане“, който  изигра една от постановките си лайф в социалните мрежи и събра 3500 зрители. Да, това не носи приходи, но показва съпричастност. В момента подготвям и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия – театри, кина, концерти – да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

От софийския оперативен щаб сме поискали от търговските обекти, банки и други институции, които  работят с клиенти да извършват дезинфекция по 4 пъти.

Заповед с указания за действие съм изпратила и до общинските търговски дружества, чиято дейност е свързана с работа с граждани и събиране на хора.

В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.

Общинският съвет има право да обсъжда мерки, които да обезпечат работата му. Готова съм да разгледаме вашите решения и да се съобразим с тях. Моята позиция е, че работата трябва да продължава при засилена лична хигиена, защото личната сигурност сега е сигурността на всички останали.

Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.

Мерките, които въвеждаме определено са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да запазим здравето и живота на нашите съграждани. Важно е да слушаме експертите и да се съобразяваме с тяхното мнение. Следим и опита на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ErickBlits как важно выводить
клопов в доме . Служба Изосепт работает в МСК, поможет Вам избавиться от клопов и клещей..
25.06.2022 02:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети