Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Инспекцията по труда е установила 97 355 нарушения за полугодието

Общество

Инспекцията по труда е установила 97 355 нарушения за полугодието

Снимка:

Изплатени са близо 2,5 млн. лв. забавени възнаграждения

При проверки на Инспекцията по труда/ГИТ/ през първите шест месеца на годината са установените 97 355 нарушения, съобщават от ГИТ. Проверени са 18 060 предприятия с над 800 000 наети служители.

Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, с работното време, почивките и отпуските, както и със заплащането на труд са 45 470, от които само за заплащането на труда са 10 650 броя. Нарушенията на разпоредбите, свързани с безопасността и здравето на работа, са 51 500.

Делът на нарушенията, свързани със заплащането на труда, продължава да бъде най-висок спрямо всички нарушения по изпълнението на трудовите правоотношения. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени близо 2,5 млн. лв. забавени плащания. Високият дял на нарушенията по заплащане на труда е свързан и с факта, че работещите най-често подават сигнали за този вид нарушения. Често те претендират за договорени устно суми или за неизплатени възнаграждения за периоди, в които са работили без трудови договори. В тези случаи не може да бъде установен безспорно размерът на задълженията и работодателят не може да бъде задължен да изплати сумите. Случаите на работа без трудов договор са 1367.

По отношение на безопасността и здравето при работа най-много са нарушенията, свързани с цялостната организация на тази дейност - почти 34 000, тъй като такава трябва да бъде създадена за всяко работно място - както в производствените помещения, така и в офисите.

За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск създават нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване, които за полугодието на 2021 г. са 11 200 бр.

През полугодието на 2021 г. са съставени 4244 актове за установяване на административно нарушение. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е в размер на 4,6 млн. лв.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още