Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Инсталацията за горене на отпадъци до ТЕЦ „София“ ще е безопасна

Общество

Инсталацията за горене на отпадъци до ТЕЦ „София“ ще е безопасна

Снимка:

Всякакви спекулации по темата са неоснователни, заяви Фандъкова

Инсталацията за изгаряне на отпадъци до ТЕЦ „София“ решава проблема с битовите отпадъци на София и е безопасна, коментира за БГНЕС кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Нали не си мислите, че ако има и грам съмнение в качествата на проекта, той ще бъде одобрен и ще бъдат отпуснати и европейски средства - над 50% за неговото изграждане“, категоричен е столичният градоначалник.

Бъдещата инсталация за производство на енергия от РДФ гориво в София ще е една от почти 400 в Европа. Фандъкова уточни, че проектът е преминал през всички фази на одобрение през Европейската комисия, включително и дирекцията по околна среда. Инсталацията ще бъде изградена в района на ТЕЦ „София“.

„Това е важен проект, за да може окончателно София да има решен въпрос с битовите отпадъци и те вече да не бъдат тежест, а ресурс“, смята столичният кмет.

Фандъкова обясни, че сега РДФ горивото отива в циментовите заводи, където то се оползотворява, но за тази дейност се плаща от данъците на софиянци. Тя не изключи и ситуацията, в която заводите да откажат да приемат отпадъците, ако им е по-изгодно да внасят отпадъци от чужбина. По думите й е недопустимо е да мислим за връщане към депонирането.

„Трябва да разговаряме с хората и да успеем да им обясним, че всякакви спекулации за опасност са неоснователни. Инсталация за изгаряне на отпадъци има в центъра на Виена, срещу която има университет“, даде пример столичният кмет.  


Коментари (1)

Ще те изгорим тебе простакесо!
03.02.2021 18:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още