Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Интерактивният справочник за лечение и диагностика на COVID-19 вече е факт

Общество

Интерактивният справочник за лечение и диагностика на COVID-19 вече е факт

Снимка:

Справочникът е създаден от лекари на първа линия и е за лекари на първа линия

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров, д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров представиха Интерактивния справочник за диагностика и лечение на Covid-19, създаден и насочен изцяло към лекари. Те са и негови автори, а рецензията е на проф. д-р Майда Тихолова, д.м.Това съобщиха от Българския лекарски съюз.

„Особено горд съм с това, което представяме днес. Това е световният опит, натрупан при борбата с лечение от COVID-19, синтезиран, преведен и безвъзмездно предоставен за ползване. Това е огромен труд и най-ценното е, че е създаден от колеги - лекари и е насочен изцяло към лекари“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Д-р Димитър Димитров уточни, че справочникът е базиран на страните с най-ниска смъртност от COVID-19. „Събрахме опита на четирите страни с най-ниска смъртност и от техните протоколи за лечение на COVID-19 от по 400 страници създадохме справочник под 100, което много ще улесни колегите“, допълни д-р Димитров.

Алгоритмите в Справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента, разясни д-р Трифон Вълков. „Те могат да се използват, както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ. Тяхната успеваемост е над 95%“, аргументира се д-р Вълков.

По време на представянето на Интерактивния справочник д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница.

„Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

Справочникът съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Англия и Германия. В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Съдържанието включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи. Бърз достъп до него е осигурен на сайта на БЛС. Справочникът е издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

И още: Подготвени са брошури с QR - код, при сканирането на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема