Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ИПБ: Акцията на Рашков има срок, охранителна полиция да не се крият по храстите

Общество

ИПБ: Акцията на Рашков има срок, охранителна полиция да не се крият по храстите

ИПБ: Акцията на Рашков има срок, охранителна полиция да не се крият по храстите - Tribune.bg
Снимка:

„Правителството обяви война срещу шофьорите, употребили алкохол и наркотици. Оказа се, че войната е всъщност специализирана полицейска операция, но не като тази в Украйна, защото има краен срок и тя е до 24.07.2022 г. (вж. прикачената заповед на гл. сек. на МВР в снимки 1 и 2).

Това изпратиха като позиция от Института за пътна безопасност.

„Министър Рашков излъга по най-недостойния начин, че операцията няма краен срок. В същото време от заповедта става ясно, че всички сили на полицията се насочват единствено и само върху шофьорите. Явно на г-н Рашков не му е известно, че Охранителна полиция не разполага нито с технически средства, нито с правомощия да извършват проверки за алкохол и наркотици. И вместо да насочи усилията на охранителна полиция към наркоразпространението, полицаите ще висят по кръстовища и храсти  да имитират дейност.

Искаме да уведомим г-н Рашков, че специализирани полицейски операции се извършват единствено и само за постигане на конкретна оперативна задача. Със специализирана полицейска операция не може да постигнеш устойчивост и нормализиране на пътнотранспортния травматизъм. Милионите, които в момента ще бъдат похарчени от МВР за последната безсмислена акция, настояваме да бъдат пренасочени в обучението и изплащането на задълженията, които има МВР към медицинските лаборатории, удостоверяващи наличието на употреба на наркотици. Дрегерите за наркотици, с които разполага МВР, продължават да бъдат ненадеждни и да отчитат положителни резултати, при употреба на енергийни напитки, хранителни добавки и лекарства.

Институтът за пътна безопасност продължава да търси българско правителство, което е готово да приложи Пътната карта за развитие на безопасността на движението по пътищата в България на Института за пътна безопасност, с която ще успеем още през първата година да намалим жертвите с 20%.”, пишат от ИПБ.

ИПБИПБ

ИПБИПБ


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати