Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ИПБ: Мигащата зелена светлина на светофарите намали катастрофите в София наполовина

Общество

ИПБ: Мигащата зелена светлина на светофарите намали катастрофите в София наполовина

ИПБ: Мигащата зелена светлина на светофарите намали катастрофите в София наполовина - Tribune.bg
Снимка:

Експертите настояват МРРБ да преразгледа решението си

Мигащата зелена светлина беше въведена експериментално преди повече от 8 години в София, след което същата беше въведена в Стара Загора, Варна и Пловдив. По данни на Столична община след въвеждането ѝ катастрофите на кръстовища в град София са намалели наполовина, пишат в позиция до медиите от Института за пътна безопасност.

През този период шофьорите придобиха навик да очакват зелената мигаща светлина преди да се появи жълтата. Зелената мигаща светлина дава допълнителна информация на всички шофьори, на базата на която те могат да предприемат безопасно поведение, съобразно разстоянието на което се намират от кръстовището.

По презумпция, колкото е по-информиран един шофьор за това, което предстои да се случи на пътя, толкова по-малка е вероятността да допусне грешка. На практика използването на зелената мигаща светлина се превърна в едно добро решение, което бе възприето положително от всички шофьори, подчертават експертите от Института за пътна безопасност.

Те съобщават, че още през 2018 г. са сигнализирали Столична община и МРРБ, че мигащата зелена светлина не е уредена нормативно.

Действия и от двете страни не бяха предприети и изведнъж МРРБ реши да се разпореди зелената светлина да бъде премахната вместо да положи усилия и да уреди нормативно тази добра практика, която беше възприета положително от всички.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство отговаря за наредбата, касаеща светофарите. За нас експертите на ИПБ е учудваща активността от страна на МРРБ по този въпрос и липсата на реакция по десетките сигнали за обезопасяване на опасни пътища в страната. Настояваме това решение да бъде преразгледано по най-бързия начин, като се създаде работна група, която нормативно да уреди зелената мигаща светлина, пишат те в заключение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети