Ипократис Пападимитракос: Всеки втори е с ниски нива на витамин D
„Свикнали сме да виждаме храни с добавки на витамин D, защото има световен дефицит на този витамин. всеки втори вече страда от ниски нива на „слънчевия витамин“. Това каза в интервю за БГНЕС известният диетолог Ипократис Пападимитракос.
Тенденцията за нискомаслени млечни продукти също понижава количествата на витамин D, обясни той.
„Първата стъпка към правилното хранене е редовното и разнообразно хранене“, категоричен е Ипократис, давайки пример с хора, дошли на консултация при него, които споделят, че ядат само по веднъж на ден. Наблюденията му показват още, че повечето хора в ежедневието си консумират редовно едва между 5 и 7 вида зеленчуци, което той определя като недостатъчно разнообразно. Препоръчителният дневен прием от 1,5 – 2 литра вода също е проблем при повечето хора, както недостатъчното количество пълноценен сън.
Ипократис разказа и какви са най-новите тенденции в храненото, свързани с функционалните храни, разяснявайки за същността на понятието.
„Функционалните храни и напитки тепърва започват да навлизат и да се определят по този начин. Истината е, че ние сме пораснали с тях, имайки предвид плодовете, зеленчуците, семената, ферментиралите храни. Ако трябва да сме точни във формулировката, това са храни, които са обработени, за да се подсили определен техен хранителен ефект. Обогатени са с конкретни хранителни вещества или както е модерно да се казва – нутриенти“, посочи той.
Диетологът дава пример с храна, съдържаща повече калций. Идеята е, че тя би могла да се консумира от хора, които са в някаква рискова група, например възрастни жени, застрашени от остеопороза.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/ipokratis-papadimitrakos-vseki-vtori-e-s-niski-niva-na-vitamin-d/