Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Историческата комисия с пробив: Цар Самуил е владетел на българското царство

Общество

Историческата комисия с пробив: Цар Самуил е владетел на българското царство

Историческата комисия с пробив: Цар Самуил е владетел на българското царство - Tribune.bg
Снимка:

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония, се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия, предава БНТ. Съвместната историческа комисия изпраща и официални препоръки до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на тази личност от общата ни история.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това сащо дава основание на двете ни страни да почитат деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски разбирането на историците е, че след Великоморавската мисия той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа. През 893 г. по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че  след Великоморавската мисия "Свети Наум Охридски също пристига в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. той е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

Препоръките се отнасят до подобряване на учебниците по история за 6-и клас в Република Северна Македония и 5-и клас в България.  Те трябва да бъдат приети от правителствата и след това да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията с помощта на съответните институции.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати