Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ива Христова: До месец, месец и половина „Делта“ вариантът ще доминира у нас

Общество

Ива Христова: До месец, месец и половина „Делта“ вариантът ще доминира у нас

Снимка:

С всеки следващ вариант на КОВИД възрастовата група се изтегля към по-младите, уточни специалистът

До месец, месец и половина вариантът „Делта“ ще доминира у нас, посочи пред БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че при нас британският вариант все още е доминиращ, а „Делта“ вариантът набира скорост, като в момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина тенденцията ще се обърне.

„При насочени изследвания, които прави Националният център в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, до 1/3 от случаите се оказват на „Делта“ вариант“, предупреди проф. Христова. Тя обясни, че това не се отнася за цялата страна. Според последно проучване вирусният товар в горните дихателни пътища е 1000 пъти по-висок при заразяване с „Делта“ вариант на ковид, а това води до други последици.

„Болните по-рано започват да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50-60% по-лесно от „Алфа“ варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава „Делта“ вариантът“, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване то е безкрайно рядко и леко.

„С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастовата група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение“, подчерта специалистът.

По думите ѝ симптоматиката на заболяването малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

„На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на пневмония“, поясни проф. Христова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още