Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Иван Айолов: Заради неупражнен контрол се стигна до смъртта на 16г. момче

Общество

Иван Айолов: Заради неупражнен контрол се стигна до смъртта на 16г. момче

Снимка:

ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост, смята експертът

Заради неупражнен контрол се стига до това безумие, до тази трагедия със смъртта на 16г. момче, коментира пред БНР бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов. Инцидентът заради токов удар на централен столичен булевард експертът определи като „вопиюща некомпетентност и безобразие“.

„Всичко това в крайна сметка се заплаща с човешки живот, което е потресаващо“, посочи Иван Айолов. Той подчерта, че трябва да се даде отговор на въпроса „кога, кой и как е включил този кабел“, след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето. 

„Детето е било убито от крачно напрежение. Атмосферните условия и осоляването против замръзване също са допринесли за високата проводимост“, обясни специалистът.

Иван Айолов акцентира върху два основни въпроса – има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата. По думите му следва да се изясни преместваемите обекти имат ли официални партиди в ЧЕЗ и заплащат ли електроенергия.

„Ако имат такива партиди, тръгваме по веригата“, посъветва Айолов. Той уточни, че проектът за присъединяване на обекти се съгласува с много институции.

„Тази шахта е елемент от тръбна мрежа“, посочи Иван Айолов и допълни, че по всяка вероятност собственик е Столичната община.

„На този булевард преди няколко години се прави основен ремонт. Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна“, смята експертът. За него това връзване на кабели по преградните мантинели е „техническо безумие“.

„ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост. Те не могат на сляпо да подават напрежение след точката на измерване“, категоричен е специалистът.

Айолов допълни, че трябва да се провери какви кабели има в шахтата – дали са само кабели с ниско напрежение или има и такива със средно напрежение.  


Коментари (1)

Дундьо ЧЕЗ, общината, болница Ив. Рилски и проверяващите органи носят отговорност. Едните, че са разрешили и узаконили ел. захранване на обект без спазване на задължителните мерки по техника на безопасност и са прибирали пари. От общината са сключили договор за наем и са прибирали пари...На тези договори има подписи на лицата разрешили изграждането на обекта и захранването с вода и ток. От болницата имат морална отговорност защото са виждали как се захранват с ток и вода обектите. А, проверяващите органи??? Всички с действията си, или бездействието си, за пари или други облаги са допуснали един млад човек да загине.
16.02.2021 10:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още