Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Иван Драгостинов, дежурен в ПСС: Все повече възрастни хора се губят в планината

Общество

Иван Драгостинов, дежурен в ПСС: Все повече възрастни хора се губят в планината

Иван Драгостинов, дежурен в ПСС: Все повече възрастни хора се губят в планината - Tribune.bg
Снимка:

Рецептата за спокоен излет е яснота за прогнозата, подходящи дрехи и обувки, зареден телефон

Последният случай на изгубени туристи стана само преди дни. Двама възрастни мъже бяха издирвани в Пирин. Единият беше открит на следващия ден. След близо 40-часовото издирване, спасителите откриха и втория възрастен турист. В търсенето се включиха спасители от отрядите в Банско, Сандански, Благоевград и добре обучено куче.

За планината и рисковете, който крие тя, специално за Tribune.bg разказва Иван Драгостинов, дежурен Планинска спасителна служба (ПСС)

Двама възрастни туристи бяха издирвани при спасителна операция наскоро. Как да се подготвяме за разходки и походи в планината, за да не се стига до такива случаи?

Искам веднага да разделя разходката от екскурзията. Много хора подценяват този въпрос и точно оттам започват проблемите. Защото разходка е едно. До половин, един час човек излиза в планината за някакво преходче, което може да го направи и неподготвен. Лошото е, когато туристът мисли, че отива на разходка, а тази разходка понякога е по три-четири до шест часа и той се изкачва във високата планина, а там, ако не са взети мерки, може да замръзне. Естествено, рискове има навсякъде, но ако не са взети основните мерки, за да може човек да бъде подготвен за някакви изненади, които непрекъснато има в планината, тогава вече нещата се объркват.

За какво да следим в такъв случай?

Първо трябва да се следи за времето в района, в който отиваме. Достатъчно сайтове има, доста подробни. Защото времето в планината много бързо се разваля и изведнъж температурите могат рязко да спаднат. Един дъжд и една суграшица, които да минат за половин, един час, но ние сме мокри... Наистина има измръзване и през лятото. Второ, дрехите и обувките също са много важни. Трето, ако сме с планински водач, той отговаря за много неща, например, за участниците в групата, за тяхното физическо състояние, те могат ли да преминат през този маршрут, а ако сме сами – ние да преценим дали да се върнем навреме. Ако на мен ми предложат да отида но Черни връх и ако аз преценя, че не съм ходил скоро и не мога да стигна, ще откажа. По средата на пътя или в по-ранен етап е много важно човек да се върне в подобни случаи. И затова имаме такива случаи, когато хората се уморяват, не са преценили своите възможности и обещават -„ а вие вървете напред и ние ще дойдем“, а после виждаме какво се случва - два дни акция.

А какво да правим, ако се изгубим?

Ако се изгубим, първото и най-важно нещо, за което апелираме към всички, е да си качат нашето приложение, което е безплатно. Трябва да се отиде на нашата интернет страница и да се вземе „приложението“. Оттук нататък нещата на едно 60% се улесняват и за двете страни. И много бързо можем да пристигнем при пострадалия, ако е пострадал и ако се е загубил човек, защото с тези GPS координати, които пристигат тук, в Централния денонощен пост, ние веднага можем да го локализираме и по най-бързия начин да изпратим хора, които да достигнат до него. А не - „аз не мога да работя с този телефон, аз не знам къде съм“ и оттам нататък виждате какъв ресурс се пуска, за да може да се търси човек и то в един много тежък и обширен район. Второто е туристът да има зареден телефон. Трето, има подвижни батерии, преносими, които не струват много, веднага в раницата. Телефонът бързо пада в планината, когато е по-влажно. С преносимата батерия човек може да си го включи и при 5-6% батерия веднага да се свърже със тел. 112 или с нас, за да му помогнем.

Кога определяте един случай като шокиращ и сложен?

Всеки един случай има своите особености, но напоследък се сблъскваме с хора от 57 г. нагоре и зачестиха случаите, когато тези туристи не са за такива дълги преходи във високата част на планината, незапознати с района и водени от хора, които с лека  ръка се наричат планински водачи.

Как се действа при спасителна операция, кой я заплаща?

Първо, ние апелираме за планинска застраховка. Това е много важно, защото все пак  това е една помощ за нас, защото застрахователят покрива до 1000 лв. разход за една спасителна операция. Така че за някакви  35 лв. на година или по-малко за  дните на прехода, после човек рискува да извади 700-800 лв. за началото на една акция по издирване. После сумата набъбва. Трябва да се мисли и за тези неща предварително. Защото хората си казват, че това няма да им се случи. Застраховката също не гарантира, че няма да ви се случи нищо, но облекчението е след това.

И тази година повечето спасителни случаи са с възрастни туристи?

Точно така. Аз затова ви казвам, през последния един месец ние се сблъскваме с повече възрастни хора.  Имахме скоро един случай, в който възрастен мъж на 72 години беше оставен в планината да пренощува. Той на другата сутрин, слава Богу, се оправи, излезе на място, където можеше да се обади, свърза се с ръководителя и тръгна да се прибира. Имахме случай и тази седмица с две възрастни жени, излезли на т.н. разходка, някакъв овчар им посочил друг път, че е по-напряко, и жените се губят. Добре че и те са запазили самообладание и сами се прибраха в едно село. Гъбари, тръгват уж познават района, а изведнъж ги няма.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати