Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Иван Гешев отбеляза 3 март със студенти „Българска филология“ в Баку: Езикът обединява млади хора като вас

Общество

Иван Гешев отбеляза 3 март със студенти „Българска филология“ в Баку: Езикът обединява млади хора като вас

Иван Гешев отбеляза 3 март със студенти Българска филология в Баку: Езикът обединява млади хора като вас - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев отбеляза 3-ти март на среща със студенти от специалност „Българска филология“ на Славянския университет в столицата на Азербейджан – Баку, съобщиха от прокуратурата.

„Радвам се, че на Националния празник на страна ми съм именно тук, където българският език обединява млади хора като вас. Това е доказателство, че различията сближават, поставяйки стабилните основи на едно по-добро бъдеше. Образованието е основа за постигане на всяка цел, която си поставяме“. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев при срещата със студенти и преподаватели от Славянския университет.

Гост на университета бе и главният прокурор на Република Азербейджан Камран Алиев. Той подчерта символиката в това, че официалното посещение на представители на ръководството на българската прокуратура съвпада с Националния празник на България. „Това е знак за приемственост и приятелството между двата народа“, подчерта Алиев.

Домакин на ръководителите на прокуратурите на България и Азербейджан бе ректорът на Славянския университет в Баку д-р Анар Нагиев.

„Силата на един народ е в паметта на неговата история! Нещо повече, адмирации към всички вас - избрали да изучавате култура и езика на моя народ. Надявам се след време някой от вас да дойдат в България и заедно с българските си връстници да надграждат приятелските отношения между България и Азербайджан”, подчерта още Иван Гешев. Близо 50 студенти в Баку изучават българки език. Програмата продължава четири години, а завършилите получават диплома по „Българистика“, която се признава и у нас, разказа проф. Бисерка Велева-Петрушенко, преподавател в университета.

Водената от Иван Гешев делегация, в която влизат заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, дариха на Центъра за български език и култура към Славянския университет българска историческа и художествена литература.

Центърът е създаден през 2004 г. Сред преподавателите в университета е и проф. Рафик Новрузов - създател на първия азербайджанско-руски и азербайджанско-английски юридически речник. Новирузов посочи, че в момента се работи по проект за учебник по български език в Азербайджан, а също така разговорник и речник.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети