Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ивановден е!

Общество

Ивановден е!

Ивановден е! - Tribune.bg
Снимка:

Над 350 хил. българи празнуват

Ивановден е, а в България името Иван е сред най-разпространените. Над 350 хил. българи празнуват днес.

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Светецът е наричана още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията. Йоан Кръстител проповядвал смирение и покаяние и пречиствал хората, като ги кръщавал с вода. Той кръщава и Иисус Христос в река Йордан.

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.  Ето защо и на този ден най-често ритуалът по обредното къпане се извършва от кума. В този ден се посещават кумовете, като им се носят дарове.

В Северна България част от ритуалите за Ивановден са свързани с маскиране. Мъже с маски обикалят от дом на дом. Те носят радост и казват на студа, че е време да си отиде и да направи път на пролетта. На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии.

Имен ден празнуват днес Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати