Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Избираме новия парламент с 60-сантиметрова бюлетина

Общество

Избираме новия парламент с 60-сантиметрова бюлетина

Избираме новия парламент с 60-сантиметрова бюлетина - Tribune.bg
Снимка:

87 997 е общият брой на подадените заявления за гласуване от чужбина

ЦИК утвърди бюлетините за изборите на 4.04.2021 г. Те са предадени за отпечатване в БНБ. Първо ще бъдат изпратени бюлетините зад граница. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева по време на редовния брифинг на комисията.

Бюлетината е дълга 60 см, допълни Димитър Димитров от ЦИК.

Цанева посочи още, че 87 997 е общият брой на подадените заявления от чужбина. „Приехме решение за това как ще се гласува в секции в болничните заведения и съгласно инструкциите на главния лекар, в болниците ще има два вида секции, едните ще бъдат за стационарно болни, а другите ще бъдат за болните от COVID-19“, добави Цанева.

Регистрираме неправителствени организации като наблюдатели, също и социологически агенции, които ще извършват изследвания, добави Цанева.

Относно гласуването в чужбина Цанева поясни, че до 13 март ще се уточни броят на секциите. „Съвместно с МВнР ще ги уточним. По принцип разговорите, които сме имали с МВнР, там където се очакват да гласуват повече наши съграждани, а има възможност за по-малко секции, ще се опитат да направят евентуално секции с повече от 1 кабина. Това е единият от вариантите. Тепърва обсъждаме вариантите, за да създадем условия, за да могат да гласуват всички желаещи“, коментира тя. По думите ѝ все още не е уточнен общият брой на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина.

Димитър Димитров допълни, че след няколко дни ще има пълния списък и адресите, за да се направи по-точна оценка. Цанева обясни, че броят отрязъците при машинното гласуване ще се съхраняват като хартиените бюлетини в специални кутии.

„Дали ще се броят, ЦИК обсъжда този въпрос и ще бъде уточнено в края на тази седмица или в понеделник в методическите указания. Тогава ще има яснота по този въпрос. Съхранението е както на всички други изборни книжа, предават се в съответните за това институции“, отговори тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети