Изчезва ли вкусният български розов домат?
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача. На какво се дължи това - вредители, климат или просто липса на хора, които да го отглеждат?
Пред Нова телевизия говорят зеленчукопроизводители от Лясковец. Семейството отглежда плодове и зеленчуци, основно домати, краставици и чушки.
„Дискусионната тема с цената и качеството на розовия домат си има логично обяснение“, казва младата Габриела Николова, която е само на 25 години, но животът преминава в грижа за оранжериите.
„Това е най-вкусният и най-търсеният домат. Но не е подходящ за търговия, защото е нетраен, Ние обаче смятаме, че не трябва да изчезва, защото той е наш, роден”, категорична е Габриела.
Капризният розов домат има място в оранжериите на родителите ѝ, въпреки неблагодарният климат и тази година. Зле му влияят високите температури, засушаването и обилните дъждове. Затова е и по-скъп.
За 20 години на полето семейство Николови не е получило нито лев от държавата и смята, че е време управляващите да помислят и за зеленчукопроизводителите.
„Достатъчно помощ получиха зърнопроидводителите“, казва майката на Габриела и призовава държавата да помисли и за зеленчукопроизводството, защото това е много важен сектор за българското селско стопанство.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/izchezva-li-vkusniyat-balgarsk/