Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Издадени са 500 000 електронни рецепти, над 2100 аптеки ги изпълняват

Общество

Издадени са 500 000 електронни рецепти, над 2100 аптеки ги изпълняват

Снимка:

Предвижда се след 1 юни хартиените рецепти изцяло да бъдат заменени от електронни

Централизираната онлайн система за електронни рецепти, която бе пусната в действие от националния системен интегратор „Информационно обслужване“ АД, вече се използва активно от над 2 300 общопрактикуващи лекари и 2 100 аптеки на територията на цялата страна. През портала са издадени и над 100 000 електронни направления.

Общият брой на издадените електронни рецепти вече е 500 000, заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров на среща днес с ръководството на „Информационно обслужване“ АД.

На 14 май завърши интегрирането на българската система за цифров сертификат, който удостоверява имунизация срещу COVID-19, негативен тест за наличието на вирус или наличие на антитела след прекарана инфекция, със системите на другите европейски държави. Очаква се единният европейски Зелен цифров сертификат да влезе в сила от 1 юни, като целта му е да улесни свободното движение в Европейския съюз.

До момента през електронния регистър за подпомагане на ваксинационния процес, който бе разработен от дружеството, са записани над 170 000 души в над 200 ваксинационни центрове.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още