Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Издадени са над 44 000 безплатни винетки на хора с увреждания

Общество

Издадени са над 44 000 безплатни винетки на хора с увреждания

Издадени са над 44 000 безплатни винетки на хора с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила безплатно 231 371 броя годишни винетки

44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Към същата дата са подадени 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Дирекциите „Социално подпомагане“ одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставят по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В срок до края на работния ден след деня на получаване на дневната заявка АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година.

Освен лично в дирекция „Социално подпомагане“, хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път.

Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година.

За улеснение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg ще бъде добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“, информират от АПИ. По този начин хората с увреждания ще могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г. Проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще визуализира информация за заредена електронна винетка в АПИ и срока на валидността ѝ.

До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и досега - в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила на дирекциите „Социално подпомагане“ безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 22 442 987 лв.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати