Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Издъхна голямата народна певица Христина Лютова

Общество

Издъхна голямата народна певица Христина Лютова

Днес, след дълго боледуване ни напусна народната певица Христина Лютова, която е и Почетен гражданин на Смолян. Тъжната новина съобщи нейната дъщеря Марияна Павлова.

Това обяви в социалните мрежи кметът на Смолян Николай Мелемов.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил. Изпълнителката на "Планино, Стара планино" е родена на 24 май 1940 г. в гр. Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА "Родопа"-Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора.

Обикаляйки родната планина, сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно. Пее и в ансамбъл "Филип Кутев", а по-късно 12 години е в състава на хора на "Големите български гласове". Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна.

Христина Лютова има издадени в голям тираж компактдискове с нейни песни. Със своите драматични, плътни и дълбоки изпълнения вдига на крака препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и др. и така разпространява родопската песен в много държави по света. През 1976 г. и е присъдено званието "Заслужил артист".

Печели още много награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори.

„Творчеството на Христина Лютова ще остане вечно, защото е неподвластно на времето. Изказвам моите най-искрени съболезнования към близките и роднините на народната певица! Поклон пред светлата й памет!“, написа кметът Мелемов.  


Коментари (1)

Тартаковер Нека да почива в мир !
12.05.2020 22:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още