Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изграждането на RDF централа в „Топлофикация София” не е започнало, а вече се откриват технически проблеми

Общество

Изграждането на RDF централа в „Топлофикация София” не е започнало, а вече се откриват технически проблеми

Изграждането на RDF централа в Топлофикация София не е започнало, а вече се откриват технически проблеми - Tribune.bg
БГНЕС

Изгарянето и преработката на отпадъци у нас е една от невралгичните теми, засягащи всеки един български гражданин. През годините е имало редица опити да се докаже дали технологията Refuse Derived Fuel (RDF) носи повече позитиви или създава проблеми за атмосферата и регионите. Но е факт, че преработката и оползотворяването на отпадъците е ключова за намаляването на общото количество изхвърлени боклуци. И Европа одобрява подобни инвестиционни проекти като у нас често се дават примери със завода за боклук на Виена. София не е австрийската столица, но точно такъв е и родния проект - третата фаза на проекта за завода за боклук на столицата.

Именно чрез инсталацията за изгаряне на твърдо гориво ще се намали количеството на отпадъците. И точно RDF се очаква да е горивото, което „Топлофикация София“ ще използва, за да намали употребата си на природен газ, посочва „3eNews“ в своя статия.

Проект безкрай с много въпросителни

Въпреки одобреният от ЕК проект на столичното парно за изграждане на инсталация, която да изгаря RDF горивото, той все още не е стартирал по същество. И причината е продължаващия съдебен спор при избора на изпълнител. Консорциумът "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" бе избран чрез обществена поръчка през 2021 г. за изпълнител на сложната задача да създаде голяма горивна уредба. Тази инсталация трябва ефективно да оползотворява RDF горивото от завода за боклук край Горни Богров. В случая говорим за сложна енергийна инсталация, опит с която имат малко фирми в света.

А „Топлофикация София“ е избрала обединение на българо-китайски консорциум с турско участие. Поръчка бе за 350 млн. лв. с ДДС, но с оглед на голямата инфлация и поскъпване е доста вероятно сега да трябва стойността ѝ да бъде индексирана. Но това е по-малкият проблем, с който се сблъсква Столична община в момента.

Оказва се, че в техническите спецификации по проекта на одобрения победител се съдържат неизпълними от физична гледна точка параметри. Така например при коефициентът на полезно действие, който на теория може да достигне единица, при фирмата изпълнител достига над 1,2. Според специалисти, с които 3eNews се свърза, подобно недомислие е невъзможно от физична гледна точка. „Това е малко като да вкараш 100 единици въглища и да получиш на изхода на централата 120 единици въглища. Подобен абсурд не е възможен на планетата Земя“, обясниха източници пожелали анонимност.

Дори и обединението да успее да предложи иновативна технология с високо КПД остават и няколко други проблемни въпроса, които засягат пряко столичани, обясняват хора работили с подобни RDF инсталации като планираната в София. Оказва се, че в печелившата оферта е записано редуциране на азотните окиси и на нивата на живак, които са много трудно постижими ако погледнем световната практика. А ако това не бъде направено, то означава, че в дадени моменти ще се покачи замърсяването на въздуха над столицата. Тук се очаква обединението също да предложи своя иновация, която реално да намали замърсяването.

Идеята на „Топлофикация София“ е да изгради инсталацията в най-старата си топлоцентрала – ТЕЦ „София“. Притесненията на еколозите и част от жителите са, че ТЕЦ-ът е близо до центъра, който и без това през зимата е силно запрашен. Нова порция прах от RDF или некачествената му преработка само могат да влошат състоянието на атмосферния въздух в София. Еколозите и сега алармират, че праговете на фините частици и азотните окиси често биват надвишавани. Към това в бъдеще може да се добави и живак във въздуха – подобен факт обаче няма да се понрави, дори и на съветниците в Столична община. 

След живак – и прекомерна употреба на вода. В сметките се губи и пепелта

В техническото задание има и друг притеснителен момент. След обстойно разглеждане специалисти обясняват как в сметките „се губи част от пепелта“, отделяна при изгарянето на RDF горивото. Просто процент от пепелта нито е записано, че се улавя в очистващите съоръжения, нито пък е ясно, как точно се ограничава нейното изпускане в атмосферата. И ако този въпрос не бъде уточнен от столичното парно, то това само би дало нови аргументи на еколозите в битката им в София.

Но проектът е спечелен и Европа вече се е съгласила да се строи завод за RDF. Целта сега е този проект да е качествено изпълнен и според изискванията на оценката за въздействие на околната среда.

Там всъщност има и още един проблем: за новата инсталация ще са необходими колосални количества промишлена вода –  в пъти повече спрямо одобрения ОВОС на проекта. А разхищението на вода, била тя и промишлена, не означава че този ресурс трябва да се пилее. Тук отново „Топлофикация София“ не обявиха своето становище по въпроса, а само показва решението за проекта и одобреният му ОВОС.

Каква е предисторията?

В началото на 2021 г. „Топлофикация София” обяви обществена поръчка за строител за 292,2 млн. лева без ДДС. Тогава се явиха се петима участници – Консорциум "Термо Атом 2021" на италианската „Термомеканика“ и българската „Атоменергоремонт“, обединение между китайска, белгийска и две български фирми под името "София РДФ 2021“, Обединение „Гео ран 2021“ с водещ "Геострой" и турски партньори и консорциум "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" с водещ българската "Микс констръкшън" и турски и китайски партньори. До класирането обаче бяха допуснати само двама участника - "София РДФ 2021" и "RDF Файърд Пауър Плант София 2021". Именно "Микс конкстръкшън" и сие получиха най-много точки от комисията за поръчката. Строителната фирма е собственост на двама български бизнесмени, но дружеството е непознато в енергийните среди у нас. Компанията е изпълнила редица проекти за строителство на складови и ритейл площи, за което е представила нужните референции. Дружеството обаче няма опит в изграждането на голяма енергийна инсталация, каквато е RDF уредбата на „Топлофикация София“. Така на пръв поглед изглежда, че компанията е решила да разширява бизнеса си с конструкции и в енергийната сфера, като разчита на своите партньори за опита в енергетиката. Но и там нещата не са добре уточнени, макар че дружествата са представили необходимите доказателства, за да спечелят поръчката.

Топката е в съда

Самата процедура и описаните проблеми в момента се обжалват от другите участници. КЗК е възприела обжалването и сега се очаква окончателно решение на Върховния административен съд. Именно това е институцията, която трябва да прецени дали техническите и икономическите показатели на проекта са изпълними в този му вид. Специалистите от сферата обаче остават смаяни, че комисия на „Топлофикация София“ и Столичния общински съвет е приела в техническото предложение норми, които са извън пределите на физиката.

Съдът е допуснал техническа експертиза, но не е бил убеден от първоначалните заключения на назначения от него за вещо лице специалист по топлотехника, който да ги представлява и да анализира изграждането на голяма горивна уредба. Така се стига до допускането на разширена тройна техническа експертиза по проекта, което е голяма рядкост в практиката на ВАС. Съдът ще очаква да разбере как се постига непостижимото за физиката КПД и как могат да се спазят изискванията на ОВОС при многократно по-високо използване на вода.

Решението на ВАС се очаква да бъде факт през следващите седмици. От него зависи не само бъдещето на RDF инсталацията, но и дали столичани ще получат обещаните вече уверения за опазване на чистотата на атмосферния въздух. 3eNews разчита на информация и от самата „Топлофикация София“ за обществената поръчка и тяхната визия кога ще бъде завършен проекта за оползотворяване на RDF горивото.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати