Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изграждат контролни системи на 26 свлачища в страната

Общество

Изграждат контролни системи на 26 свлачища в страната

Изграждат контролни системи на 26 свлачища в страната - Tribune.bg
Снимка:

Работим активно за превантивни мерки не само чрез монтаж на контролно-измервателни системи при свлачищата. Търсим начин да следим геодинамичните процеси и при срутищата и където е приложимо ще монтираме датчици за превенция. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на инспекция на свлачището в село Мламолово, Кюстендилска област, цитирана от МРРБ.

Обектът е един от 26-те, на които министерството ще изгради контролно - измервателни системи за мониторингови измервания. На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

В страната вече има изградени други 225 контролно – измервателни системи на свлачища, каза още Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

Анализите от измерванията с кис-системи са необходими за получаване на реална количествена и качествена оценка на състоянието на свлачищните райони с оглед ранно предупреждение, оповестяване, съставяне на съответните прогнози и планиране на мерки и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

Аврамова съобщи още, че след среща между ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, е взето решение да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа.

Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущ ремонти и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви.  Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска.

Свлачище при с. МламоловоСвлачище при с. Мламолово


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати