Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно
По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин. 10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.
Данните са на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната.
Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна.
Изхвърлените през 2022-ра година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма.
Годишно изхвърлената храна в България е 600 000 тона. Същевременно, по данни от миналата година, у нас 1 300 000 българи са под прага на бедността. Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира:
"Тези данни са стряскащи. Не просто будят тревога, те призовават за незабавно и различно действие".
Съветите на експертите по отношение на храната, която купуваме:
"Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор".
На 30 ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/izhvarlyame-sredno-po-93-kilog/